SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Agricultors agrupats a la plataforma Pagesos o Conills van acordar dimarts a la nit en assemblea convocar tractorades a partir de demà i durant quatre divendres consecutius a les capitals d’algunes comarques del pla de Lleida per protestar contra la plaga de conills. Els assistents a la reunió van justificar aquesta decisió “per la falta de solucions de l’Administració a la persistent plaga de conills, que s’ha multiplicat massivament tant en extensió com en danys als cultius, i davant la falta de sensibilitat cap als agricultors afectats”. La primera d’aquestes noves tractorades tindrà lloc a Tàrrega, la segona a Mollerussa, el dia 24, a les Borges Blanques, i el 3 de març a Lleida.

Els pagesos estan desesperats després de mesos reclamant una solució i sense rebre resposta. A Verdú es plantejaven reclamar la declaració de zona catastròfica pel dany ocasionat per aquests animals que han arrasat el sembrat plantat el mes de novembre passat i han danyat les oliveres, fins i tot les centenàries. Per la seua banda, la conselleria d’Acció Climàtica té previst convocar el divendres 17 de febrer una taula sectorial per al control de les plagues de conills i senglars.

Aquesta problemàtica, que no és nova però que va en augment, requereix menys paraules i més fets perquè l’emergència cinegètica per la plaga de conills, extensible també als senglars (avui mateix el lector pot veure les xifres dels accidents que causen), és més que evident. No ens agrada el victimisme territorial, però està clar que si la problemàtica fos als carrers de Barcelona faria temps que s’haurien pres mesures.

Seguretat ciutadana

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va assegurar en resposta parlamentària que la taxa de delictes a Lleida ciutat durant el període de l’octubre del 2021 al setembre del 2022 va ser de 93,40 per cada 1.000 habitants, amb la qual cosa se situa segona en nombre de delictes per cada 1.000 habitants, després de Barcelona. Tot i que és cert que la capital de Ponent també és la segona capital catalana en nombre d’habitants, la proporció de delictes està computada per mil habitants, fet que obliga a reforçar la presència policial a Ponent.

El mateix Elena va justificar en aquest augment de delictes l’obertura d’una segona comissaria de Mossos a la capital del Segrià, que anirà acompanyada de més dotació d’agents. La seguretat ciutadana és bàsica per a la convivència i benestar de qualsevol ciutat o població i últimament hi havia la percepció de més agressions amb arma blanca, més furts i, per descomptat, més violència masclista. Ara que les dades corroboren la percepció és hora de posar-hi solució.

tracking