SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Social Sant Ignasi de Loiola, Arrels Sant Ignasi, va començar a gestar-se l’estiu del 1993 quan els voluntaris vinculats a la parròquia del mateix nom de Lleida van començar a repartir entrepans entre les persones que arribaven a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita. Un any després, es creava la fundació com a tal amb l’encomiable finalitat d’ajudar les persones més desfavorides de la ciutat. Trenta anys després, l’entitat té el mateix objectiu i els seus diferents programes d’atenció són del tot indispensables per millorar la qualitat de vida de milers d’usuaris, la xifra dels quals, per desgràcia, no para de créixer.

Així, l’any passat 5.866 persones es van beneficiar d’alguns dels serveis i projectes que ofereix la fundació, dels quals 2.337 van ser beneficiaris directes, un 10% més que el 2021. Tanmateix, un dels aspectes que més criden l’atenció és que, segons la memòria d’Arrels, 142 persones vivien als carrers de la capital, la qual cosa representa un nou augment respecte a l’any anterior, quan en van comptabilitzar 115. El perfil reflecteix que el col·lectiu inclou cada vegada més persones molt joves, de menys de 23 anys, en situació de sensellarisme, i ha augmentat també la xifra de dones que viuen al carrer.

Aquest increment de ciutadans en situació d’exclusió social ha de ser objecte de reflexió i cal analitzar els motius que els han portat a viure en aquestes condicions tan precàries. En alguns casos, esperem que molt pocs, pot ser per voluntat pròpia però la majoria de segur que seria factible revertir la situació oferint-los alternatives per tenir una mínima qualitat de vida.

Canvi climàtic inexorable

La finestra d’oportunitat que actualment té el món per aconseguir “un futur vivible i sostenible per a tothom” es tanca ràpidament, segons va alertar ahir el nou i impactant informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que va fer l’enèsima crida a reduir les emissions i el consum. En aquest sentit, dona per “virtualment segur” un augment de les onades de calor, veu molt probable que hi hagi més pluges torrencials i creu possible l’alça dels incendis i les inundacions.

Això portarà associada una alça de la mortalitat per l’augment de temperatures, més malalties contagioses, més inundacions, pèrdua de biodiversitat i el descens de la producció agrícola en algunes regions. Malgrat tot, l’IPCC encara veu motius per a l’esperança. “Hi ha des de ja mateix múltiples opcions, factibles i efectives, per reduir les emissions i adaptar-se al canvi climàtic”, conclou. Confiem que les recomanacions que detalla l’estudi es portin a la pràctica.

tracking