SEGRE
Imatge de l’oficina del SOC ahir a la capital del Segrià.

Imatge de l’oficina del SOC ahir a la capital del Segrià.

Creat:

Actualitzat:

Escenaris de desigualtat de gènere

A punt de finalitzar el mes de març, celebrat el Dia Internacional de la Dona i expressats, per la majoria de nosaltres, els millors propòsits sobre el paper d’igualtat que ha d’exercir la dona en la nostra societat, el Consell Empresarial per al Desenvolupament Sostenible (WBCSD) formula com a objectiu per a l’any 2030 aconseguir la igualtat de gènere i l’empoderament. Terme aquest últim encunyat en la Conferència Mundial de les Dones a Beijing (Pequín) el 1995 i que fa referència a la desitjada participació de les dones en els processos de presa de decisions.

Minoria absoluta. Dones davant de les carreres TIC

Un recent estudi de la Unió Europea que fa referència a la presència d’homes i dones en les carreres TIC –relacionades amb Tecnologia, Informació i Comunicació–, assenyala que de cada 1.000 dones amb estudis superiors, només 29 tenen un títol universitari en carreres TIC, davant 95 els homes. I el que és pitjor, només 4 de cada 1.000 acabaran exercint un lloc de treball a l’esmentat sector. L’estudi afirma també que si la societat aprofités el potencial femení al sector digital, suposaria un increment anual del PIB de la UE en 9.000 milions d’euros. I com és evident, d’això ens beneficiaríem tots, dones i homes.

A Espanya, les dades del ministeri d’Educació indiquen que en estudis universitaris de ciències, el 35,2% són dones davant el 64,8% que són homes. Quan passem a Enginyeries, la ràtio de dones cau fins al 23,4%, i si busquem estadístiques a nivell laboral, aquestes continuen caient, ja que només el 19,2% dels professionals del sector de les TIC tenen una dona com a cap.

Origen de les esmentades desigualtats

La consultora Accenture, en un recent estudi, conclou que més de la meitat (gairebé el 60 per cent) de les nenes del Regne Unit i Irlanda creuen que la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques són matèries difícils d’aprendre.

Al nostre país, un estudi de la sociòloga i investigadora Sara García Cuesta es pregunta per què les dones que són majoria a la Universitat, tot just tenen presència en les carreres TIC, i assenyala el discurs de les famílies i dels professors com una de les causes i indica que hi ha professors que creuen que hi ha diferències en els interessos de les dones a l’hora de triar les esmentades carreres. Hi ha també qui culpa d’això els videojocs, ja que fins a finals dels anys 80 tots els seus herois eren masculins i no va ser fins que Samus Aran (la Caçadora), creada per Makoto Kamon, es va convertir en la primera heroïna virtual amb la qual les dones començaven a igualar-se també en el món dels videojocs.

tracking