SEGRE

EL MERCAT LABORAL

Empreses de Lleida. Evolució a l’excel·lència

Creat:

Actualitzat:

El treball, motor de desenvolupament personal

“Em sembla fonamental tenir una feina que t’ompli la vida. Ningú no es mereix la desgràcia de fer una cosa que no li agrada, el treball ens ocupa la meitat de la vida.”

Aquesta afirmació és del pintor Antonio López (La Vanguardia). Són poques les persones que disposen d’una ocupació que compleixi amb la visió que ens ofereix el pintor. Probablement, aquest privilegi sigui reservat només a alguns: intel·lectuals, artistes, empresaris... El treball, per a la majoria dels mortals, té un caràcter més instrumental, és un mitjà per satisfer necessitats com ara l’educació o la sanitat, fins i tot algunes de tan bàsiques com l’alimentació o l’habitatge.

Empreses capaces de reinventar-se i anticipar-se al futur

Afortunadament, cada vegada és més freqüent trobar a Lleida empreses que pensen que invertir i apostar per la satisfacció dels seus empleats és també un camí cap a l’excel·lència empresarial.

Fa un parell de setmanes, em van convidar a veure les noves oficines de l’empresa Serveto. He de confessar que són un exemple de disseny i funcionalitat orientada a les persones. Un espai físic dotat de gimnàs, servei de càtering –subvencionat per la mateixa empresa–, espais open work sense papers i sense propietaris –en els quals cada empleat arriba i connecta el seu ordinador a la zona que elegeixi en cada moment–, microsales de meditació, etcètera.

Tot plegat presidit per un estil directiu que facilita la flexibilitat laboral i que està més focalitzat en la confiança cap a les persones que en la freda mètrica del control, més pròpia aquesta última del reporting clàssic.

La marca de l’empresa, entre les principals preocupacions dels CEO

La importància de la marca de les empreses, entesa com el que el seu logotip significa, el que porta associat, el que evoca als ulls dels empleats, proveïdors, clients i a la societat en general, és assenyalada en un recent estudi de KMPG com una de les tres principals preocupacions dels CEO de les companyies estudiades.

Si considerem, doncs, que els empleats són els prescriptors encarregats de carregar en el pendrive –això és, el logo de l’empresa– la cultura i valors d’aquesta, apostar per un entorn laboral orientat als empleats és una aposta intel·ligent que connecta amb la societat i els valors actuals.

Afortunadament, el llistat d’empreses a Lleida que destaquen per facilitar la conciliació laboral i familiar va en augment i, si en alguna ocasió hem fet referència a algunes d’aquestes, ara hem d’afegir-hi Serveto. Un llistat de l’excel·lència que anirà creixent, atès que la voluntat de molts directius va en aquesta direcció i la força laboral dels futurs empleats, els anomenats millennials –el 75 per cent de la població activa mundial en menys de deu anys–, apunta també en aquesta direcció de flexibilitat laboral i d’estructures horitzontals, en la qual els caps són facilitadors, més que superiors jeràrquics de les persones.

tracking