SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La brillantor als ulls. Lent d’augment en l’ocupabilitat

L’ocupabilitat és un concepte que apareix en l’escenari lèxic a finals dels anys 90 i és, segons els lingüistes, un neologisme que fa referència a la possibilitat que té un/a professional de trobar o canviar d’ocupació partint de les seues competències personals i professionals: perfil de personalitat, formació i experiència. Sempre relatius al mercat de treball en el qual es pretén entrar o promocionar.

Entre els factors de personalitat, l’actitud davant d’un nou treball i davant dels professionals de l’empresa en la qual es pretén entrar és percebuda per l’empresari com el principal pin d’accés capaç de desbloquejar la finestra d’entrada a la seua empresa.

Des del punt de vista de la percepció que tenen els professionals de la seua ocupabilitat, un estudi d’Adecco indica que el 45% dels treballadors espanyols tenen la percepció que necessiten l’ajuda d’algun professional extern a l’hora d’augmentar la seua ocupabilitat, davant del 35% de mitjana a Europa.

A propòsit de la brillantor als ulls

Fa pocs dies, el director d’una important empresa que va entrevistar un candidat per ocupar una posició tècnica em va trucar després per donar-me’n feedback. Va començar indicant-me que, professionalment, tenia un perfil excel·lent per explicar-me, després, que al candidat no li brillaven els ulls –o sigui, em deia que l’aspirant no es mostrava il·lusionat amb el nou treball.

La meua resposta a l’empresari, amb el qual tinc confiança, va ser que la culpa que al candidat no li brillessin els ulls era només seua i no de l’entrevistat. I és que si un/a candidat/a té el perfil tècnic requerit i no sembla prou motivat, és l’empresa qui l’ha d’atreure, la seducció ha de ser mútua.

Perquè a un/a candidat/a li brillin els ulls, l’empresa ha de posar en escena la il·luminació necessària (condicions, grau de modernització de l’empresa, possibilitats de promoció, etc.) que provoquin en ell aquests esclats de llum i d’interès que només apareixen quan hi ha una absoluta alineació entre la motivació del professional i l’interès de l’empresa per tal de contractar-lo.

Aquest Nadal presenta el teu expositor competencial

Si pretens trobar feina en algun dels sectors del comerç, restauració, logística, etc., les previsions de contractació per a les dates de Nadal s’albiren excel·lents i es preveu la firma de més de 400.000 contractes.

Si ets un d’aquests professionals d’aquests sectors o de qualsevol altre, recorda que l’actitud personal serà essencial a l’hora que et contractin i, si aconsegueixes que et brillin els ulls, les teues probabilitats d’èxit s’incrementaran.

Per cert, el candidat a qui no li brillaven els ulls no va acceptar la proposta. Passats uns dies, ens va trucar l’empresari per indicar-nos que al nou candidat entrevistat li havia explicat a fons el projecte i que havien tancat un acord per a la seua incorporació.

Si ets un/a professional que desitges que totes les teues competències surtin a la llum, si és possible, has de focalitzar-te en aquells projectes que t’il·lusionin, i si ets un empresari que desitges incorporar els millors professionals, has d’il·lusionar-los amb les teues propostes, has de seduir-los i provocar que els brillin els ulls.

tracking