SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Vuit mesos en què ja hem fet realitat molts canvis en aquesta Lleida Valenta

Imatge aèria de Lleida des del barri de Cappont.

Imatge aèria de Lleida des del barri de Cappont.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Lleida és una ciutat valenta, i aquest és l’eix que guia l’acció del nostre govern. Si bé és cert que cal fugir de l’autocomplaença i que hi ha moltes coses a fer per millorar la vida de les persones, també ho és que en els tot just vuit mesos que portem de mandat hi ha molts assoliments, moltes realitats palpables que demostren que una altra manera de fer política i de ser Govern és possible.

Sens dubte un exemple d’aquest avançar cap a una Lleida més valenta i més propera a la ciutadania ha estat el llançament del web de Pressupostos Oberts, un espai en línia amb més de 60.000 factures que permet consultar en detall, des del 2017, els comptes i pagaments de la Paeria. Feia anys que reclamàvem aquesta eina que reforça els vincles entre ajuntament i ciutadania, i ajuda a establir una major transparència, participació, col·laboració i retiment de comptes. L’eina mostra d’una forma clara de com es distribueix el pressupost, d’on venen els ingressos i a què es destinen les despeses. Permet al ciutadà fer-se una idea d’on van a parar els seus diners i cercar quants diners ha pagat l’Ajuntament a una empresa o autònom. El Govern amplia així una funció indispensable en democràcia: la de fiscalització de l’acció de govern, que la societat civil ha de poder exercir tenint a l’abast dades rigoroses.

Un altre exemple de realitats que aquesta ciutat valenta va canviant ha estat l’atorgament d’ajuts a projectes d’entitats veïnals dins l’àrea de la regidoria de Participació. Això no seria notícia –o, almenys, no ho hauria de ser– si no fos perquè, per primer cop des de l’any 2016, s’han atorgat les subvencions aplicant uns criteris objectius i amb una valoració 100% tècnica. Les bases de línies subvencionadores ja estaven aprovades des de l’abril del 2016 però la realitat és que, en l’àrea de Participació, no existeix ni una sola acta, ni un sol informe, de com s’atorgaven les subvencions entre el 2016 i el 2019.

Els criteris aplicats en les subvencions tenen a veure amb l’interès social de les activitats proposades, el compliment d’igualtat entre dones i homes i el fet que potenciïn valors com el civisme, la cultura, la pau i la solidaritat, la tolerància, la integració o la sostenibilitat mediambiental. També contemplen altres criteris com la incidència de l’activitat proposada en el teixit social del barri i de la ciutat o la relació entre el cost de l’activitat i el nombre de participants. Millorar la transparència i distribució justa de les subvencions era i és un dels principals objectius de la regidoria de Participació. Amb l’aplicació d’aquests criteris, sens dubte, estem fent passes endavant per aconseguir un repartiment d’ajuts més orientat al bé comú i més allunyat dels amiguismes i les adjudicacions a dit.

En aquest recull d’avenços no podem passar per alt un pas endavant que potser vostè ja ha notat en la darrera visita a l’OMAC: la reducció del temps d’espera per ser atès, que ha passat de 15 a 6 minuts. Aquesta millora es deu, en part, al servei de cita prèvia en línia que la Paeria va posar en marxa el juliol del 2019 per ampliar el model anterior que era sols telefònic. L’OMAC va gestionar l’any 2019, entre cites en línia i telefòniques, un total de 15.043 cites prèvies.

Tanmateix, queda molt per fer i tot és possible, i el calaix de reptes i projectes està ple. L’OMAC tindrà una zona d’autoservei a disposició de la ciutadania per caminar cap a una administració més eficient i electrònica; l’àrea de Lluita contra la Corrupció estrenarà en poques setmanes la Bústia Ètica, exemple de corresponsabilitat entre Ajuntament i ciutadania i de participació, transparència i diàleg; i s’implementarà un servei d’atenció telefònica gratuït per a tots els veïns i veïnes.

Com veuen, de projectes i feina, n’hi ha molta. Ganes de fer-la i de fer-la bé, encara més! Seguim treballant amb esforç i constància per construir la Lleida valenta en la qual tots i totes mereixem viure i conviure.

tracking