SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Aprenem-ne per ser millors

6a tinent d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut

Creat:

Actualitzat:

Deia Xavier Marcet en una videoconferència aquesta setmana que després d’aquesta crisi sanitària, social i econòmica que ens ha deixat –i que ens deixarà– el Covid-19, caldrà desaprendre per tornar a aprendre de nou. Caldrà fer un gran esforç per entendre que el món, tal com l’enteníem abans, ha canviat. Aquests moments, però, són moments de superar l’emergència, de sortir com a societat el millor possible. Tots hi som exposats, tots som al bell mig de la pandèmia.

És per això que –no ens cansarem de repetir-ho– cal que tots els ciutadans complim el confinament escrupolosament i que les indicacions del Departament de Salut arribin a totes les persones. Des de l’Ajuntament de Lleida, hem endegat mesures en aquest sentit. Hem editat en diferents llengües unes recomanacions sanitàries per afrontar la situació generada pel Covid-19. La iniciativa ha estat possible gràcies a la feina que ha fet l’alumnat dels Tallers de Coneixements Lingüístics del Servei d’Acollida Municipal (SAM). La informació, estructurada en càpsules relacionades amb diferents àmbits, s’ha publicat, a més de català i castellà, en anglès, francès, àrab, búlgar, portuguès, romanès, rus, ucraïnès i xinès. Perquè la ciutadania de Lleida és diversa i volem arribar a tots els col·lectius i comunitats.

Més enllà de les pràctiques preventives d’autoprotecció que puguem prendre individualment, també hem volgut actuar a la via pública per ajudar a reduir la propagació del virus. S’han incrementat la neteja i la desinfecció dels espais per on circulen més persones: l’entorn de centres de salut (on s’actua cada dia), els espais d’atenció social i els establiments comercials d’alimentació (cada dos dies). La mesura, que respon a les directrius establertes pel Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat, ha requerit una neteja prèvia amb mitjans mecànics de totes les superfícies de contacte, com mobiliari urbà i baranes, per poder-les desinfectar posteriorment amb hipoclorit sòdic.

No vull acabar aquest breu repàs a algunes de les mesures que s’han adoptat per superar la situació d’emergència sanitària sense referir-me a la solidaritat ciutadana. La Xarxa de Solidaritat Lleida (XSL) ha rebut una gran resposta per part dels lleidatans i lleidatanes, fins al punt que ha calgut ampliar el servei amb un altre número de telèfon –ja són tres– per millorar l’atenció. Tenim més de 500 voluntaris i voluntàries que treballen per garantir la protecció de les persones i els grups més vulnerables: fan la compra per a la gent gran, van a buscar-los medecines a la farmàcia, els ajuden amb les tecnologies de la comunicació i els ofereixen un importantíssim suport psicològic i d’acompanyament.

De forma paral·lela, hem posat en marxa la Xarxa de Voluntariat de Suport a la Salut (VSS) per donar suport al col·lectiu sanitari. En aquests moments de dificultat en què els serveis sanitaris treballen al límit, necessiten l’ajuda de tothom, per molt petita que sigui. És una xarxa adreçada a persones amb una certa formació en l’àmbit sanitari o de les cures, que podrien ajudar distribuint material, portant el menjar als malalts o fent tasques administratives i acompanyaments. Els i les interessades a col·laborar-hi poden adreçar-se al correu electrònic salutpublica@paeria.cat. Vivim moments d’incertesa. L’estabilitat econòmica i social de moltes persones s’ha vist trencada d’un dia per l’altre, i la poca estabilitat d’altres s’ha vist agreujada. Potser el coronavirus no acabarà amb el món, però sí amb el nostre món tal com l’imaginàvem: segur, protegit, controlat, previsible, on tot ha d’estar a l’abast. Per tant, aprenem, entenem, interioritzem aquesta incertesa per canviar cap a un món més just, més generós, menys contaminat d’hipocresies i falsedats i amb més saviesa.

tracking