SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Dies de Festa Major

Primer Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria

Creat:

Actualitzat:

Són dies de Festa Major. La Festa Major de Maig. Tot i que la situació de pandèmia per la qual està passant el nostre país, i en concret la nostra ciutat, ha obligat a suspendre els actes multitudinaris, això no vol dir que no siguin dies de Festa Major.

Si no hagués estat per la Covid-19, des del passat dia 7 de maig els lleidatans i lleidatanes estaríem avui gaudint de la festa pels nostres carrers i places. Cinc dies, fins a la culminació del dia 11, festivitat de Sant Anastasi, amb la batalla de les flors a la tarda i els tradicionals focs artificials a la nit.

La Festa Major de Lleida nasqué l’any 1627 en honor al patró de la ciutat, Sant Anastasi. Anastasi fou un centurió romà nascut a Ilerda al segle III. En conèixer la incipient fe cristiana a l’imperi de Dioclecià, s’hi convertí i en fou defensor. Els seus soldats legionaris també abraçaren aquella nova fe seguint el seu mestratge. Ha arribat als nostres dies que era un home conegut per les seves grans virtuts. Virtuts com l’honestedat, l’honradesa i la bonhomia, que el van convertir en referent dels seus companys i subordinats. Fou perseguit, ell i els seus soldats, pel governador de la província Tarraconensis. Va ser capturat i dut de Lleida a Tarragona, després a Saragossa i finalment a Barcelona, concretament traslladat a Baetulo, l’actual Badalona, on morí màrtir juntament amb una seixantena més de creients. És doncs, la nostra, una Festa Major d’arrels eminentment cristianes. És un fet evident i no l’hem d’oblidar ni tampoc renunciar-hi. El que sí que és cert és que com totes les arrels que sustenten un arbre gran i robust, esculpit per les centúries, l’arbre de la nostra societat ha esdevingut no solament frondós, sinó també variat i molt ramificat. La Festa Major ha mantingut actes religiosos però, cada cop més, ha estat una celebració cívica oberta als milers de persones de diverses procedències, tradicions i creences que actualment viuen a la nostra ciutat. La tolerància, la comprensió a la diferència i el respecte a la diversitat ens han caracteritzat durant tota la nostra història i són un actiu de la nostra ciutat que no solament no hem de perdre sinó que hem de reforçar dia a dia.

Sempre recordarem aquesta Festa Major com la del coronavirus. N’hem viscut moltes i en viurem moltes més, però cap serà com la d’aquest any. Prenem-nos-la com una oportunitat per celebrar-la cadascú a la seva manera. Ha de ser una Festa Major per recordar els que ens han deixat a causa del maleït virus que assota la nostra ciutat. Una Festa Major per agrair a totes aquelles persones del món de la sanitat, del món associatiu, del món dels serveis (neteja, manteniment, etc.), del món social, del món de l’Administració i també del món religiós que s’estan deixant la pell per ajudar aquells que ho passen pitjor i que segueixen treballant i teletreballant cada dia. Ha de ser també una Festa Major per reflexionar i fer una mirada introspectiva que ens permeti discernir en quina societat vivíem fins ara i en quina societat volem viure en un futur. I sobretot ha de ser una Festa Major per gaudir-ne. Amb les limitacions òbvies i respectant evidentment les normes del progressiu desconfinament, hem de saber gaudir-la en família, valorant aquelles petites coses a les quals no donàvem importància i que aquests dies adquireixen una rellevància insospitada només tres mesos enrere.

Fem el propòsit, cadascú de nosaltres, que aquestes Festes de Maig siguin recordades per com les vam celebrar i per les lliçons que vam aprendre de la difícil situació viscuda. Amb l’inevitable punt de tristesa i de desconcert que ens embarga però també amb l’esperança que està a punt de començar una nova etapa a les nostres vides.

No em cansaré de repetir que, als lleidatans i les lleidatanes, les dificultats ens fan més forts i que aquesta no serà una dificultat diferent de les nombroses que ja hem superat. Dificultats que ens han convertit en un poble ferm, treballador, acollidor, orgullós del seu passat i esperançat en el seu futur.

Us desitjo una molt bona Festa Major.

tracking