SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Una ciutat més republicana

Regidor de Joventut, Festes i Tradicions

Ignasi Amor.

Ignasi Amor.

Creat:

Actualitzat:

Fa uns quants dies que notem que tot ha canviat. Han canviat les nostres rutines, les formes de relacionar-nos, de treballar. Ara tenim poques converses cara a cara; les tenim, sobretot, a través d’una pantalla.

Ara fem els vermuts o celebrem els aniversaris a distància. Tot ha canviat. I ha canviat tant que ara l’Estat espanyol ens diu que el que enteníem per normalitat, ja no ho serà més, que ara anem cap a una nova normalitat. Però, què és normal avui en dia? També podríem dir que hi ha tantes normalitats com persones al món, perquè cadascú té el seu punt de vista.

A mi no m’agrada parlar de nova normalitat perquè si és nova vol dir que no és normalitat. I, d’altra banda, ens convé tornar a la normalitat d’on venim? És a dir, quan tot això passi, volem tornar a la nostra vida d’abans sense introduir canvis, sense aprofitar les oportunitats i aprenentatges que, també, ens ha aportat aquesta crisi? Jo aposto perquè avancem cap a una ciutat més republicana, i m’explicaré. Perquè republicana no és tan sols voler monarquia o no, és molt més que tenir un cap d’estat que va amb maletins carregats de diners per tot el món, viatjant amb els diners dels que anomena els seus ciutadans, o cobrant comissions de cent mil euros. Construir una ciutat republicana és molt més que tot això i ens afecta a totes i tots. Una ciutat republicana, per a mi, vol dir donar suport al petit comerç, comprar a la botiga del barri. Hem de valorar els productes dels nostres productors locals que, sovint, de tan a prop que us tenim no us valorem. A Lleida, a més, tenim l’Horta, aquesta corona verda que és part de l’essència del nostre territori. Des de la Paeria s’ha engegat, aquesta setmana passada, el portal web Compra a Lleida, que desprèn, precisament, aquesta filosofia. Els usuaris poden entrar des de qualsevol dispositiu a un portal web (que poden trobar a la pàgina web de Mercats i Consum) on poden trobar els establiments oberts que tenen més a prop. Una gran iniciativa per al nostre comerç de proximitat i per a la ciutadania de Lleida.

I una ciutat republicana també vol dir tenir cura els uns dels altres, posar les persones al centre. Aquesta crisi ens ha demostrat que la ciutadania ens pot donar lliçons –i benvingudes siguin!–. Gràcies a la Xarxa de Solidaritat Lleida, al voluntariat de la ciutat i a l’esforç de molta gent segur que hem conegut més els nostres veïns i veïnes, aquelles persones amb les quals abans et creuaves a l’ascensor i potser ni et saludaves. Perquè això també ho ha portat, aquesta crisi. Valorem més tot el que ens envolta. I també, segurament, ha crescut més la nostra empatia vers les altres persones i, innegablement, creixerà també la cultura cooperativa. I tot això ens farà ser millors perquè, si una cosa ens estan demostrant els temps que ens toca viure, és que l’individualisme no ens porta enlloc –no ens ha portat enlloc–.

Una ciutat republicana també és una ciutat ecologista, que té cura del medi ambient. Hem de ser conscients que no hauríem d’anar a comprar el pa amb el cotxe, per exemple. I aquí sí que tenim un gran repte, com a ciutadania. Hem de caminar, i mai millor dit, cap a una ciutat on els vianants tinguin el principal protagonisme, pel que fa a mobilitat. I hi caminarem i hi arribarem.

I una ciutat republicana també la fan els seus joves i les seves joves. Aquesta crisi ho ha acabat de demostrar: els joves som responsables, participem en accions de voluntariat i ens comprometem amb els reptes de la societat. Tenim consciència del que està passant, sabem que les coses no seran fàcils, però tirarem endavant perquè estem preparats i perquè ja ho hem fet abans. El jovent de la nostra ciutat, de Lleida, som present i futur, i la societat ens necessita ara més que mai per introduir tots aquests canvis i més, per fer aquesta ciutat republicana.

Avui tocaria celebrar la festa major però la situació no ens ho permet. No passa res. Trobarem la manera de poder gaudir de la cultura popular i de la festa –de forma més o menys virtual– quan el context ens sigui més favorable. I, si podem, ho farem amb més idees i més ganes que mai. De moment, però, gaudiu d’aquest dia de festa que ens porta Sant Anastasi i gaudiu de la família, dels amics i de la ciutat en la mesura que pugueu i que la prevenció ens permeti. Perquè, al cap i a la fi, Lleida no és només un lloc; Lleida és la seva gent. I d’aquesta també ens en sortirem.

tracking