SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Urbanisme al servei de les persones

1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria

Postius, a la falda de la seua mare quan era petit.

Postius, a la falda de la seua mare quan era petit.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’ordenació, estímul i control de la transformació de la ciutat són els principals motors que mouen qualsevol àrea d’urbanisme d’un ajuntament.

La Regidoria d’Urbanisme és el garant del desenvolupament equilibrat, de la cobertura dels dèficits d’equipaments i, en definitiva, de la qualitat urbana d’una ciutat. L’urbanisme abasta totes les àrees socials, econòmiques i culturals que incideixen en l’equilibri dels municipis i que tenen com a destinataris últims els ciutadans, sempre amb un objectiu prioritari: una òptima qualitat de vida.

En aquest sentit, i sota aquestes premisses, la Paeria ha aprovat aquesta setmana, tant a la Junta de Govern Local com al Ple de la Corporació, diferents assumptes de la Regidoria d’Urbanisme que estem convençuts que milloraran el present i el futur de la nostra ciutat i la qualitat de vida dels nostres veïns.

Considero de gran rellevància, l’inici de la tramitació del Pla Director Urbanístic d’activitat econòmica de Torreblanca-Quatre Pilans i Moredilla a Lleida. I crec que és de gran rellevància per diverses raons. En primer lloc, perquè és un pas que desencalla un assumpte que feia més de deu anys que es trobava aturat. En segon lloc, perquè donarà a la nostra ciutat un potencial d’atracció d’inversions resolent una carència històrica de sòl industrial a Lleida explicitada per la Cambra de Comerç i les diferents patronals econòmiques. I sobretot la considero molt important perquè serà un Pla Director Urbanístic d’àmbit supramunicipal. Lleida ha d’esdevenir una capital amb vocació de col·laboració amb els municipis del seu entorn. Aquesta n’és una prova que no serà la darrera.

En el Ple de divendres també es va aprovar iniciar la modificació d’un altre Pla Director Urbanístic. El de l’Àrea Residencial Estratègica ARE Lleida. Es tracta dels terrenys situats darrere els Camps Elisis i que, a través de la carretera LL-11 arriben fins al carrer Palauet de la Bordeta i el Sícoris. Amb aquest expedient pretenem fer els canvis necessaris per poder transformar la zona en una veritable trama urbana dimensionada pensant en el ciutadà.

Així mateix, aquesta setmana s’han aprovat altres actuacions més concretes i d’un abast més reduït però que estic segur que seran molt beneficioses per a la ciutat. Una és la cessió a la Paeria, per part de la Generalitat de Catalunya, del solar de l’antiga escola de Magisteri, situat al carrer Sant Martí. És un terreny que durant el temps de la cessió passarà a ser un important reforç per a l’aparcament del barri, reivindicat de fa temps pels comerciants i els veïns de la Zona Alta i que beneficiarà clarament la seva activitat econòmica.

Una de les gestions de les quals estem més satisfets és l’aprovació inicial d’un Pla de Millora Urbana, pendent des de feia quasi vint anys, que planteja un nou edifici d’ús comercial entre els carrers Sant Antoni i Blondel, en un solar tancat que el temps ha perpetuat en el paisatge del barri i que esperem que aviat sigui història. El podrà ocupar un edifici de fins a quatre plantes que no solament tindrà un ús comercial sinó d’altres contemplats en el mateix pla. Així mateix, les restes arqueològiques existents al solar, que corresponen a la muralla medieval i un antic molí, seran visitables mitjançant la gestió municipal de l’espai soterrani on s’ubiquen.

Una altra aprovació resoldrà un assumpte també aturat des de fa molts anys. Un cop resolt el tràmit judicial, la Junta de Govern ha aprovat inicialment el Pla de Millora Urbana que permetrà ordenar l’illa triangular, situada just davant de l’Hospital Arnau de Vilanova i que està compresa entre les avingudes Alcalde Rovira Roure i Onze de Setembre, i el carrer Eugeni d’Ors. L’àmbit tindrà nous usos de tipus comercial i mantindrà els habitatges existents.

L’àrea d’Urbanisme està a disposició dels veïns per facilitar les tramitacions de llicències i assessorar-los degudament sempre que necessitin realitzar qualsevol mena d’obra o reforma sobre habitatges o locals comercials, garantint d’aquesta manera la correcta execució. És per això que aquesta setmana també s’ha aprovat inicialment la nova Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció administrativa municipal sobre l’ús del sòl i edificació, llicències urbanístiques i comunicacions prèvies. S’ha simplificat la documentació que cal adjuntar a les sol·licituds de llicència i especialment a les comunicacions prèvies en funció de la senzillesa constructiva de l’actuació. I sobretot, i de manera innovadora, s’ha regulat la possibilitat que els diferents Col·legis Professionals de la nostra ciutat puguin participar en la tramitació administrativa, fent-la així més àgil i eficient de cara al ciutadà.

Les tramitacions urbanístiques, com no pot ser d’altra manera, han d’incorporar les màximes garanties i això les fa molts cops lentes i feixugues. Per això, després de mesos de feina intensa, ens omple de satisfacció començar a veure resultats. En vindran més. Continuarem treballant per la millora dels carrers de la nostra ciutat, per crear sòl industrial que atragui noves inversions empresarials, per fer l’estació d’autobusos que mereix Lleida, per resoldre d’una vegada el Pla de l’Estació, i tants i tants assumptes pendents i també il·lusionants que transformaran Lleida en allò que molts fa anys que desitgem: la capital de la Catalunya interior, la segona capital de Catalunya.

tracking