SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Lleida, tot el que estimes: Dia Mundial del Turisme 2020

Creat:

Actualitzat:

El canvi de full al calendari és un dels elements que ens fan adonar que, siguin quines siguin les circumstàncies, el temps avança, cada etapa acaba sufocant l’anterior i així successivament. Avui, dia 27 de setembre, torna a ser el Dia Mundial del Turisme, i aquest 2020 té un contingut i una rellevància que cal posar de manifest, perquè tothom sap que la pandèmia del coronavirus ha tocat amb total severitat tots els àmbits que coneixem com a sector turístic.

Per això, en aquesta ocasió, el Dia Mundial del Turisme esdevé una oportunitat per reivindicar el suport al turisme, als seus professionals, a les seves possibilitats il·limitades de negoci i, en paral·lel, reivindicar el respecte cap a un sector que l’any 2019 va ser el que més riquesa va aportar al conjunt de l’economia de l’Estat espanyol, que se situava entorn del 14% del PIB i era capaç de generar més de dos milions i mig de llocs de treball.

Lleida desplega, des de divendres passat, una campanya que veurem arreu de Catalunya i en diferents mitjans de comunicació, perquè la nostra ciutat té tot el que estimes i ofereix la possibilitat de gaudir-ho amb qui més estimes. Aquest és el nostre clam, el nostre full de ruta mentre esperem una normalitat que arribarà després de moltes lliçons rebudes.

La ciutat de Lleida ha sabut aprofitar l’oportunitat i la singularitat que li atorguen factors com ara la natura, els paisatges, la gastronomia, l’autenticitat de les experiències que s’hi ofereixen, la solvència del patrimoni humà i cultural, i la possibilitat de gaudir d’un turisme no massificat en entorns tant rurals com urbans que continuen tenint els elements salut i qualitat de vida com a trets distintius.

Des d’aquell 13 de març, hem anat seguint les conseqüències provocades per les mesures decretades pel coronavirus. Aquest estiu hem viscut la duresa de noves restriccions en el sector de la restauració i de l’oci, hem seguit la situació dels hotels de la ciutat que, ara per ara presenten un balanç de 10 oberts, mentre 4 continuen tancats. La restauració de la ciutat ha treballat de valent per aprofitar les oportunitats que han tingut entre restricció i restricció. La xifra estimada de pèrdues sobrepassa el milió d’euros per cada dia que s’ha hagut de tancar.

Igualment, les empreses diverses que es nodreixen de tot el sector turístic veuen com la seva activitat busca un punt d’ancoratge per tornar a créixer, de mica en mica, tot i la modificació de models, prioritats i mesures de control sanitari.

Les dades de la davallada són generals i es poden seguir perfectament en el nombre d’atencions que hem fet de juny a setembre al Centre d’Informació Turística de Turisme de Lleida, al carrer Major. Aquest any hem pogut atendre 9.436 persones, mentre que en el mateix període de l’any passat es va donar atenció a 32.723 persones, turistes i visitants. És a dir, hem viscut un descens del 71%.

L’estiu, però, ha tingut un punt positiu en el sentit que la ciutadania de Lleida ha après a redescobrir la ciutat. Les opcions creatives i innovadores de natura a l’Horta han comptat amb una enorme acollida, també espais de la ciutat que ens acompanyen en la quotidianitat, però que potser esperaven aquesta oportunitat de ser posades en valor. Espais, racons, edificis històrics, monumentals o emblemàtics, carrers, vies verdes...

Un exemple positiu ha estat l’acollida que ha tingut el castell Templer de Gardeny, que ha rebut la visita de 1.012 persones que, en un 88%, eren particulars i famílies de Lleida que han pujat a Gardeny i han gaudit dels atractius del segon turó de la ciutat.

Quedem-nos, per tant, amb la capacitat d’adaptació al canvi i l’oportunitat de crear i generar nous models. El sector turístic de Lleida remuntarà, n’estic convençut, perquè té la fortalesa suficient, té un entorn singular, té uns professionals formats i compromesos, i té vocació de qualitat i seguretat.

Aquest Dia Mundial del Turisme marcat per la Covid-19 l’hem de dedicar a totes les persones que conformen el sector turístic de Lleida.

Dones i homes amb noms i cognoms que regenten una tipologia diversa de negoci turístic. Ells i elles ho faran possible. Així mateix, l’ajuntament de Lleida, a través de Turisme de Lleida, està i hi estarà en total atenció i en absoluta sintonia, perquè sabem que tenim allò que esdevé imprescindible. Lleida és tot el que estimes.

tracking