SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Ciutat 30: els carrers per a les persones

1r Tinent d’Alcalde i Regidor d’Urbanisme de la Paeria de Lleida

Creat:

Actualitzat:

Lleida ja és avui Ciutat 30. El nou model de mobilitat de la ciutat permetrà que quasi el noranta per cent dels carrers de la ciutat passin a tenir la velocitat de circulació limitada a trenta quilòmetres per hora. N’han quedat excloses les vies principals, com el passeig de Ronda, la rambla d’Aragó o les avingudes de Blondel i Prat de la Riba, entre d’altres, que continuaran amb les limitacions actuals.

Aquesta decisió no és fruit de la improvisació ni, de cap manera, una mesura estètica. El nostre model de ciutat respon a la priorització de les persones per sobre dels vehicles. La vianalització d’alguns carrers els caps de setmana durant els darrers mesos ja va ser una primera acció. Una acció que té continuïtat amb aquest canvi de velocitat que s’aplica a gairebé tota la ciutat.

La creixent massificació de les grans ciutats, tendència que previsiblement no frenarà la crisi del coronavirus, suposa un gran repte per a la mobilitat urbana. Un repte que pretén fer compatible aquesta nova realitat amb la protecció i cura de la salut de la planeta. Aquestes mesures que s’han pres a Lleida formen part d’un projecte molt més ambiciós. Tots els experts indiquen que necessitem crear ciutats intel·ligents que, gràcies a eines com el big data, recopilin i analitzin la ingent quantitat de dades que generen a cada instant vehicles, vianants, semàfors i altres elements i circumstàncies del trànsit urbà per ordenar-lo amb la màxima eficiència. Aquí tenim un llarg però apassionant camí per recórrer.

Prioritzar les persones vol dir posar la seva seguretat en el primer lloc de l’escala de valors. Un estudi de l’Organització Mundial de la Salut ha arribat a la conclusió que reduir vint quilòmetres per hora la velocitat de pas per ciutat suposa baixar, com a mínim, cinc vegades el risc de mort per atropellament.

Trenta quilòmetres per hora és, doncs, la velocitat òptima per aconseguir un trànsit fluid maximitzant la seguretat del vianant. A partir d’aquesta velocitat, el risc de morir o de patir lesions greus a causa d’una topada entre una persona i un cotxe augmenta significativament. Cal afegir que a més velocitat el risc de patir un accident per part del mateix vehicle també és més elevat.

I així mateix, prioritzar les persones vol dir augmentar els estàndards de la seva qualitat de vida. En una Ciutat 30 millora la nostra qualitat de vida en la mesura que es redueixen els nivells de soroll, es fa més fàcil travessar el carrer, es redueix la contaminació i hi ha una millora evident de l’habitabilitat i sostenibilitat de la ciutat. Són molts els arguments a favor però pràcticament inexistents els que hi van en contra. Fins i tot pensant en la mobilitat, està demostrat que a les zones urbanitzades la reducció de la velocitat mitjana de cinquanta a trenta quilòmetres per hora no suposa una reducció molt significativa en la capacitat de circulació.

A més, en aquells carrers amb velocitat limitada a trenta quilòmetres per hora s’habilita que ciclistes, patinets i els vehicles de mobilitat personal surtin de la vorera i circulin per la mateixa plataforma que els vehicles de motor.

D’aquesta manera, al limitar la velocitat de circulació es podrà equiparar el ritme a la calçada d’un cotxe amb el de bicicletes, motos i patinets.

Aquest és un pas més per aconseguir la Lleida que molts de nosaltres volem. Una ciutat amb ànima. Una ciutat viva, oberta a la gent i amable amb el medi ambient.

Més d’una vintena de ciutats al territori espanyol ja han adoptat aquesta mesura. Lleida ja n’és una des d’avui. Els carrers són cada cop més de la gent. Fer de Lleida la capital que somiem també és això: encapçalar, innovar, aprendre i implementar per guanyar en qualitat de vida i ser un referent pel territori que ens envolta.

tracking