SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

L'hora de la reforma horària

Tinenta d’alcalde i regidora de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional

Jordina Freixanet

Jordina Freixanet

Creat:

Actualitzat:

Fa relativament poc temps que paraules com reforma horària, conciliació o feminització formen part del nostre dia a dia, ja sigui a les tertúlies de la ràdio o bé al Parlament, als plens dels ajuntaments i també a la premsa o als mitjans de comunicació. Aquesta setmana llegia un reportatge extens publicat en un mitjà nacional que aportava dades, història i context a la reforma horària per poder entendre els beneficis d’aquest canvi en els usos horaris i una menció especial per aprofitar el moment que estem vivint.

El Ple de la Paeria del mes d’octubre del 2016 va aprovar per unanimitat una moció promoguda per l’Associació Slow Shop Lleida en favor de la reforma horària. Amb l’aprovació d’aquesta moció s’acordava donar suport a la celebració d’una diada anomenada Lleida per la Reforma Horària, una diada que des d’aleshores s’ha anat celebrant a finals de novembre de cada any i que el 2019 ja va comptar amb més de 200 comerços adherits.

A les eleccions municipals del maig del 2019, el programa electoral d’Esquerra Republicana-Acord Municipal comptava amb un apartat dedicat exclusivament al Pacte del Temps. Els objectius? Sensibilitzar la ciutadania de Lleida dels avantatges de la reforma horària, treballar i donar protagonisme als actors implicats com podria ser el comerç i formalitzar l’adhesió de la Paeria al Pacte del Temps de Lleida.

Doncs bé, podem dir que estem a punt de complir un d’aquests objectius. Ben aviat signarem un conveni entre l’ajuntament de Lleida i la Barcelona Time Use Initiative For a Healthy Society per a l’organització del Pacte del Temps a Lleida. I ho farem amb el compromís de continuar el que va començar Slow Shop Lleida el 2016 al presentar aquella moció al ple de la Paeria.

El leitmotiv d’aquest acord és clar: convertir Lleida en una ciutat referent en els usos dels temps. I ho farem amb l’elaboració d’un projecte que comptarà amb 4 fases molt clares i supervisades per ambdues parts. La primera fase constarà de l’elaboració d’un document inicial i de la formació d’un grup motor. La segona fase estarà centrada en la formació de taules sectorials, formades per experts i expertes, que elaboraran diferents propostes de cada àmbit. La tercera fase és la de l’acompanyament i la supervisió del document i la quarta i última fase és la de la visualització, amb la presentació dels resultats, l’elaboració del document final del Pacte i la difusió d’aquest.

El conveni, que té una dotació pressupostària de 17.300 €, tindrà una vigència de prop d’un any, fins al desembre del 2021. Aquesta actuació s’emmarca en el compliment del decàleg Lleida Ciutat Feminista, aprovat pel ple de la Paeria el mes de desembre del 2019. L’últim punt d’aquest decàleg és clar: impulsar pactes locals que permetin conciliar els temps de cura amb el temps del treball assalariat i amb la necessitat de temps personal, que afavoreixen la corresponsabilitat. Perquè, no ho hem d’amagar ni negar, la reforma horària pretén donar sortida a aquest sistema heteropatriarcal que arracona i margina les cures per centrar tota la nostra vida –normalment la masculina– en el treball i la productivitat econòmica.

A més, i és molt important que així sigui, el conveni també contempla la realització de càpsules formatives concretes, dutes a termes per persones expertes, adreçades a sectors específics com per exemple el comerç. I és que el Pacte del Temps no el podem tirar endavant sense la complicitat dels comerciants de la ciutat, el que nosaltres anomenem la Lleida Propera.

El nostre objectiu, com a govern de la Paeria, és avançar cap a una ciutat amable, saludable i propera. El Pacte del Temps engloba totes aquestes característiques i estem determinats i determinades a fer-lo realitat.

No ens cansarem de repetir-ho. La reforma horària, el Pacte del Temps, la feminització de la política... tot això va de millorar la vida de les persones. I la nostra feina, ara, és sumar el màxim de suports possibles. Ara és l’hora de posar la vida al centre. Ara és l’hora de la reforma horària.

tracking