SEGRE

GOVERN DE LA PAERIA

Ocupació adaptada a la realitat

5a tinenta d’alcalde. Regidora d’Ocupació i Responsabilitat Social de la paeria. Presidenta de l’IMO

Creat:

Actualitzat:

Amb el 2021 recentment encetat, no podem deixar de banda el que hem viscut i el que ens ha deixat el 2020, que ha estat molt complicat a tots els nivells i que ha derivat a la situació de crisi econòmica i social que pateix el país, provocada per la Covid-19.

La majoria d’empreses han rebut, i estan rebent encara, un gran sotrac, que s’agreuja més en les petites i mitjanes empreses. La situació personal i econòmica de moltes persones s’agreuja cada dia, motiu pel qual ara, més que mai, es fa necessari un gran suport emocional.

Malgrat la situació en què ens trobem, a l’Institut Municipal d’Ocupació afrontem aquest nou any amb energia i optimisme, ens plantegem desenvolupar un pla d’actuació que contingui projectes que donin resposta a les necessitats de la ciutadania.

El Pla d’actuació de l’IMO per al 2021 és un pla que, tot i garantir la continuïtat d’alguns dels projectes que ja s’estan implementant, també s’adapta a la realitat dels nous temps. Durant aquest any, gestionarem un total de 14 programes d’ocupació que inclouen accions d’orientació, formació i acompanyament a la inserció laboral.

Destaquem la continuïtat dels programes Treball als Barris i Ubicat, que ofereixen orientació laboral a les persones aturades, prioritzant aquelles que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat i també aquelles que no tenen feina malgrat necessitar-la i que la desmotivació i poca confiança fan que deixin de buscar-la. No deixarem d’impartir formació en diferents especialitats i implementarem programes adreçats a la població més jove.

.Com a novetats, destaquem la posada en funcionament d’un pla de mesures urgents i ajuts directes per a la reactivació socioeconòmica en l’àmbit del treball i de l’ocupació que inclourà accions necessàries i urgents amb la finalitat de pal·liar les afectacions produïdes per la crisi de la Covid-19.

Per a aquesta primavera, cal remarcar l’inici d’un projecte que té per objectiu reforçar les ajudes per al nostre territorim, que, després d’haver patit mesures de confinament més severes causades pels tancaments perimetrals, ara està vivint conseqüències especialment desfavorables en el mercat de treball.

El Servei d’Intermediació Laboral de l’IMO ha de donar servei a les persones i a les empreses de la nostra ciutat que ho requereixin, i facilitar la gestió d’ofertes i demandes de treball, ja que l’actual situació econòmica i social és un dels temes prioritaris, per això es procurarà que sigui el més àgil possible.

Destaquem també les accions que l’IMO porta desenvolupant des de fa molts anys i, en específic, al Centre Especial de Treball, que assegura un lloc de treball remunerat i la prestació de serveis d’ajustament personal i social a les persones treballadores amb disminució psíquica, física o sensorial que en formen part. En aquesta línia, l’Escola de Jardineria també compta amb un projecte educatiu molt personalitzat per tal d’adaptar-se a la diversitat de capacitats, interessos i motivacions dels seus alumnes, amb la finalitat de millorar la seva autonomia personal i la seva integració social i laboral.

Per desenvolupar totes aquestes accions hem definit cinc línies estratègiques que actuaran com a guia sobre la qual construirem totes les actuacions del pla estratègic de manera que sigui l’engranatge per obtenir els resultats que ens proposem en cada projecte i que ens permeti aconseguir els objectius fent una bona gestió dels recursos. Aquestes cinc línies són personalització, transformació, digitalització, aliances i gestió del coneixement.

El fet de desenvolupar aquestes línies estratègiques ens permetrà, per una banda, obtenir, gestionar i personalitzar recursos interns i externs a les necessitats dels col·lectius més vulnerables. La crisi sanitària està augmentant les desigualtats en el mercat laboral i aquestes estan sent especialment dures per als treballadors joves poc qualificats.

Per una altra banda, aquest context de crisi ha propiciat l’augment de famílies que han passat de trobar-se en una situació social i econòmica més o menys estable a quedar-se sense feina i sense perspectives d’aconseguir-ne una de nova, fet que provoca que, en poc temps, puguin trobar-se en situació d’exclusió social. A més, la pandèmia està tenint un efecte especialment perjudicial per a les dones; aquesta crisi està posant en perill molts anys de progrés en matèria d’igualtat de gènere.

Les dones són particularment vulnerables als efectes econòmics de la pandèmia, i moltes es trobaven treballant en feines que es van veure durament afectades pel distanciament social i els confinaments.

Pel que fa al teixit empresarial de la nostra ciutat, es pretén impulsar la inserció de persones treballadores prioritzant els sectors més afectats per la Covid i assessorar, tant en l’àmbit digital com en competències transversals. Així, la digitalització també ha de tenir un impacte positiu en la ciutadania.

Les tecnologies de la informació i la comunicació ofereixen nombrosos avantatges, millor accés a la informació, reducció de costos, major connectivitat entre les persones, etc. Tot i això, la digitalització no està actuant per igual amb tothom, existeix un desequilibri que es coneix amb el nom d’escletxa digital i, per tant, per lluitar contra això caldrà formar en aquest àmbit i facilitar l’ús de les TIC.

.Així mateix, haurem de continuar establint aliances amb les entitats i organitzacions de la nostra ciutat implicades en l’ocupabilitat, promoure projectes compartits i millorar els processos de comunicació.

I, per últim, ens cal implementar sistemes per identificar, capturar i compartir sistemàticament tot el coneixement que anem adquirint perquè pugui proporcionar valor afegit i contribuir a la consecució dels objectius que ens hem proposat. Així doncs, per a aquest 2021, l’IMO ha preparat un pla d’actuació dins d’un context incert. Un pla que busca combinar els elements de continuïtat amb els d’adaptació a la nova situació. Per aconseguir-ho, treballarem amb enginy, innovació, transparència, constància i optimisme per avançar cap a l’any 2022 amb l’esperança que es consolidi la recuperació econòmica.

tracking