SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Compartim un universal instrumental i tecnològic que és la xarxa. Les xarxes socials formen part de la vida d’un gran nombre de persones i s’han convertit en un mitjà habitual de relacionar-se i discutir.

És un espai on circulen idees i propostes interessants, però la facilitat d’accés a un fòrum darrere la protecció d’una pantalla i sovint de forma anònima ha fet créixer la presència d’insults i amenaces, i ha contribuït a la creació d’un clima de tensió que té un impacte real i afecta la convivència. Les xarxes socials haurien de ser llocs de conversa, més que no pas un podi d’exhibició personal. Si es mostra interès real per allò que diu o fa la gent, es nota.

Si és un interès per compromís, també es nota. Sempre m’he sentit interpel·lat per una frase pronunciada per Winston Churchill: “Valor és el que es necessita per aixecar-se i parlar, però també és el que es requereix per seure i escoltar.”. Abans de l’existència de les xarxes, les persones normals sense una activitat pública no s’havien de preocupar de la reputació més enllà del seu entorn immediat laboral, familiar o d’amics. Ara s’ha trencat aquest cercle i hem deixat de ser persones anònimes si tenim activitat a la xarxa. Costa molt de crear i molt poc de destruir. Les institucions i les empreses ho saben prou bé. I els que fan rànquings digitals ho exploten amb eficàcia.

Els mòbils i els altres dispositius que ens acompanyen dia rere dia de l’any tenen efectes positius i efectes nocius. Cada vegada hi ha més experts –o persones amb sentit comú– que recomanen fer un descans del mòbil i de qualsevol aparell que ens permeti estar connectats a internet, tal com es fa de la feina. Alguns l’anomenen “dieta digital”, i es tracta d’aprofitar el mateix període de temps en què fem vacances per disminuir la nostra extrema connexió amb el món digital i deixar d’estar pendents d’un seguit de dispositius que ens mantenen contínuament en alerta.

Les recomanacions per seguir aquesta nova dieta són simples. Tant com anunciar a la xarxa la decisió que hem pres, deixar un missatge al contestador, preparar una resposta automàtica per l’adreça de correu electrònic i dir als nostres contactes que estarem sense connexió, durant uns dies. Desconnecteu de la tecnologia alguna vegada. Porteu a la pràctica aquest hàbit saludable, us farà sentir més relaxats i satisfets, us ajudarà a enfortir les relacions amb el vostre entorn. Poseu-la en marxa, i convideu també a fer-ho a les persones del vostre entorn!

Estem sobreexposats a la informació, però la nostra atenció és limitada. Hem de repensar la relació entre la connectivitat permanent i el desenvolupament sostenible. La informació creix en quantitat, velocitat, formats... però el nostre temps no creix. Un segon és un segon; una hora és una hora; un dia és un dia. La tensió entre un bé abundant (informació) i un bé escàs (temps) és un dels reptes que hem d’afrontar.

Durant les vacances estarem amb moltes persones: família, amics, noves coneixences... Quan estiguem amb algú, guardem el telèfon per no estar pendent dels seus canvis. Almenys durant uns quants dies, la nostra atenció s’hauria de centrar completament en la persona que tenim davant i en la conversa que estem mantenint.

El mes d’agost és un bon moment per començar aquesta dieta digital, per gaudir de les vacances –aquells qui en puguin fer– i per gaudir de les persones que ens envolten. En un món accelerat, el període estival és un bon moment per ser conscients de la nostra presència i de la nostra companyia i per replantejar-nos, potser, la nostra actitud a les xarxes socials.

tracking