SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Deia Eugeni d’Ors que “no hi ha pitjor fallida que la de l’home que ha perdut l’entusiasme”. Aquest cap de setmana, aquests propers dies que venen, l’entusiasme, la festa i la cultura popular s’han apoderat de la ciutat de Lleida. Després de gairebé tres anys, tornem a celebrar una Festa Major de Lleida amb la seua total normalitat.

Sense restriccions, sense mascaretes, sense reserves.

Sens dubte, hi ha dos pilars clau en aquesta Festa Major. Primer, un gran impuls de la cultura popular: amb el canvi de format en el concurs de colles sardanistes, que s’ha traslladat al dissabte al vespre, i la consolidació de la vigília de Sant Anastasi, amb la trobada i sortida del pregó el dia 10 de maig. L’estrena del Ball de Valencians i la incorporació de les Trompetes i el Toc de la Crida, a més de l’Àliga com a nou element festiu del bestiari de la ciutat.

Aquest darrer fet és molt i molt important perquè feia molts anys que no s’incloïa un nou element al bestiari. Una mostra més del treball conjunt del Govern de la Paeria –des de la regidoria de Festes– amb les entitats de la ciutat, que han estat implicades des del principi en aquesta nova incursió. I el segon puntal clau d’aquesta Festa Major és el reconeixement al món cultural de la ciutat.

La Baldufa, Campi Qui Pugui i Zum Zum Teatre van ser els encarregats de donar el tret de sortida a la Festa Major amb el pregó. Aquestes tres companyies, totes referents en el seu àmbit, van actuar de representants de tot el col·lectiu cultural de la ciutat. Justament quan la setmana passada vam viure una nova edició de la Fira de Titelles, tornant també a la normalitat i fent de Lleida la capital mundial dels titelles.

Perquè això és la nostra ciutat i això han de reflectir les nostres festes: som ciutat cultural, amiga de les arts i de la creativitat. Aquesta Festa Major ha estat pensada, dissenyada, preparada, amb tota la il·lusió i tot l’esforç del món, conscient de les ganes que té la gent de sortir als carrers, d’omplir places i racons de vida, cultura i festa. Ha estat pensada per retornar la cultura popular al centre de la programació i ha estat dissenyada per continuar impulsant aquest canvi de model en les festes de la ciutat: més inclusives, conciliadores i cíviques.

Promovent uns horaris més respectuosos, eliminant les begudes destil·lades i vetllant per la seguretat de tots i totes. És un canvi de model que ja vam començar a implementar el setembre del 2019 a les Festes de Tardor, les primeres que vam organitzar com a nou govern municipal, i que pretenem continuar estenent en les Festes que ens quedin, amb la voluntat que sigui una marca més de la ciutat i que tingui continuïtat en el temps. Els Camps Elisis han tornat a ser l’epicentre d’aquesta Festa Major amb l’escenari principal i central, amb un disseny espectacular de l’artista lleidatà Joan Pena.

Tal com ja vam començar a la Festa Major del 2021, la nostra voluntat –la que explica incansablement el regidor de Festes, l’Ignasi Amor– és fer dels concerts de la Festa Major, també, una experiència visual, a més de musical. El maig del 2021 les imatges de l’escenari amb el disseny del Joan Pena van inundar les xarxes socials, aquest 2022 ho tornaran a fer, n’estic segur. Només em queda desitjar-vos una meravellosa Festa Major i un meravellós Sant Anastasi, que sortiu als carrers, que aneu a veure espectacles, concerts, ballades.

Que us sentiu vostra aquesta festa i que convideu moltíssima gent a gaudir aquests dies de joia i alegria de la nostra ciutat, Lleida. Visca Lleida i visca la Festa Major.

tracking