SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Sovint es diu que allò que tenim més a prop és allò que menys valorem, allò que menys visitem. A Lleida, a casa nostra, al nostre territori, en tenim un clar exemple. Les terres de Lleida estan plenes de pobles preciosos, de llocs i indrets amb un encant especial.

I a la ciutat de Lleida tenim la gran corona verda que envolta la nostra ciutat, l’Horta de Lleida.

Array Cinc quilòmetres de verd, vida i agricultura, i prop de 19.000 hectàrees, que envolten Lleida i que ens doten d’una especificitat respecte a la resta de ciutats grans o mitjanes: el plaer de poder viure al mig d’una ciutat i, amb poc més de 15 o 20 minuts caminant, poder arribar a un espai ple de natura. Aquesta setmana vaig tenir el plaer d’assistir al Consell de Zona 13, el de l’Horta de Lleida.

Vaig poder saludar, parlar i conversar amb els veïns i veïnes d’aquells temes històrics que més preocupen a les diferents partides i d’aquelles qüestions que, durant aquests tres anys de Govern, hem pogut posar fil a l’agulla i solucionar. La meva assistència a la sessió del Consell de Zona va coincidir, precisament, amb l’entrada en vigor de l’Ordenança de l’Horta, una ordenança que va comptar amb el màxim consens polític i amb els sectors afectats. Aquest document regula la convivència en l’àmbit de l’Horta de Lleida i concreta les normes a complir en temes com la xarxa viària de camins, les infraestructures, la conservació de les finques i el paisatge, entre molts d’altres aspectes inherents a la zona.

La seva entrada en vigor representarà un salt endavant qualitatiu per a aquest territori i, per tant, per a Lleida. A més, era un compromís que vam assolir amb la signatura del Pacte d’Entesa, sempre pensant i posant al centre el benestar de la gent que viu a Lleida i a l’Horta.Des del Govern, des de la regidoria de l’Horta i amb treball intens i transversal amb la regidoria de Civisme i Seguretat, hem destinat grans esforços i recursos a posar fi als abocaments il·legals que tenien lloc a l’Horta. És en aquest sentit que hem endegat un conjunt de mesures respecte de les quals tenim la confiança que a mitjà termini ens permetin millorar la situació actual.

En primer lloc, la instal·lació de les càmeres de lectura de matrícules. Tot i que la finalitat d’aquestes càmeres no és la vigilància dels abocaments, sinó del trànsit de vehicles pels camins de l’Horta, en determinades circumstàncies les imatges de les càmeres ens poden servir de suport en la investigació sobre l’autoria dels abocaments, juntament amb altres elements de prova.En el marc del Pla de millora de l’espai públic s’han elaborat protocols de coordinació entre la UNIPA de la Guàrdia Urbana, Ilnet i el departament de Medi Ambient de l’ajuntament, per garantir l’obtenció d’evidències sobre l’autoria en el cas d’abocaments il·legals a l’Horta, sense interferir negativament en la neteja àgil dels abocaments.Així mateix, la Guàrdia Urbana incorporarà pròximament un dron de videovigilància, amb el qual, entre altre mesures, podrem vigilar els punts negres de l’Horta en matèria d’abocaments. Aquesta nova eina serà molt important per millorar la vigilància policial i administrativa de l’Horta, atès que amb els mitjans humans tradicionals és molt difícil abastar la totalitat de la zona.

En definitiva, hem abocat molts recursos humans i econòmics per fer millores reals en la vida dels veïns i veïnes de l’Horta.També, en els diferents Consells de Zona en els quals he pogut participar els darrers mesos hem presentat el Pla de Millora de l’Espai Públic, que compta amb un dossier per a cada barri en què hi ha totes les actuacions previstes durant aquest 2022. Som plenament conscients que la neteja i el civisme és un dels temes que més preocupa la ciutadania i, per tant, també ens preocupa a nosaltres. Més enllà de les paraules, passem als fets.L’Horta és, a la vegada, membrana i pulmó de la ciutat de Lleida.

És el nostre petit gran tresor que hem de cuidar i conservar. Aquesta primavera, malauradament, ens va tocar fort a casa nostra amb les gelades del mes d’abril, que van causar pèrdues econòmiques molt doloroses. El ple de l’ajuntament de Lleida va aprovar una declaració institucional en suport a la pagesia i jo –i aquest Govern– em refermo en el compromís de donar suport als afectats, com em consta que s’està treballant des de la Comissió de l’Horta i també des de la Generalitat.Perquè l’Horta, més enllà de ser també el nostre preuat rebost, és la nostra casa.

I és, també, la casa d’aquelles persones que durant l’estiu venen a la recerca de feina durant la campanya agrària. És i ha de continuar sent un dels nostres segells d’identitat, una raó per presumir d’allò que tenim a la nostra ciutat. Una prova més que Lleida és una ciutat verda, amable i diversa.

tracking