SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ara, 3 anys i escaig després que a les eleccions del 2019 la ciutadania de Lleida decidís a les urnes un canvi per a la ciutat de Lleida, seguim amb la voluntat de, pas a pas, transformar Lleida a través dels valors republicans. Uns valors que han de reforçar la capitalitat de Lleida, perquè Lleida és la capital de la fruita dolça, és la capital de serveis, comerç i de recursos de Ponent i ho ha de continuar essent, amb responsabilitat i, també, amb solidaritat envers el territori.

Array Per això, és essencial que Lleida pugui disposar de diferents equipaments a l’altura de la seva capitalitat, equipaments que fa anys que ja haurien d’existir i que ara –a dia d’avui– no existeixen i aquests són, ni més ni menys, que els equipaments socials.

Lleida ha de ser líder en polítiques socials i ha de ser líder a l’hora d’ajudar a reduir problemàtiques presents en el territori des de fa molts anys com, per exemple, la situació que cada estiu es dona al voltant de la campanya de la fruita, en què les persones temporeres venen a la ciutat –i per extensió a Ponent– per tal de buscar un treball. Moltes d’aquestes persones a l’arribar no tenen sostre i, fins a l’entrada d’aquest govern, s’havia volgut mirar cap a una altra banda negant aquesta realitat i nosaltres –ho diem ben clar– no volem ningú dormint al carrer.Aquesta és una problemàtica que s’ha allargat massa temps i, des del 2019, hi estem treballant, ja que quan vam arribar no hi havia cap dispositiu específic, només, des de l’Àrea d’Inclusió, es feia l’atenció social i, amb el suport de les entitats socials, es donava servei de dutxes, consigna i alimentació, però sense pernoctació. De fet, per posar dades sobre la taula i fixant-nos en el 2019, per mirar un any on no hi hagués la influència de la pandèmia, gairebé 900 persones van ser ateses durant la campanya, fet que ens va fer veure que la cobertura d’aquella campanya era insuficient i ens vam posar a treballar ràpidament per encarar la del 2020.

L’any 2020, amb l’agreujant de la pandèmia i el control de possibles casos de Covid-19, vam obrir un dispositiu al pavelló Fira 3 i ens vam veure obligats a ampliar-lo obrint també el pavelló de Fira 4, amb 277 places i un total de més de 1.000 persones ateses. El 2021 vam tornar a habilitar el pavelló de Fira 3 i es va atendre més de 700 persones. A més, amb el pas de les campanyes, hem anat fent salts qualitatius importants pel que fa a la dignificació de l’atenció de les persones temporeres.És per això que vam iniciar un projecte de construcció d’un Equipament Comunitari per a Múltiples Usos (ECMU) a Pardinyes, un projecte que estarà finançat majoritàriament per la Generalitat de Catalunya i la diputació de Lleida.

Un equipament que no només està pensat per a l’acollida de persones temporeres, sinó que també està pensat perquè, durant altres èpoques de l’any i sense coincidir amb la campanya de la fruita, pugui tenir altres usos com, per exemple, atendre emergències residencials derivades d’incendis, o bé per a usos educatius o d’oci com, per exemple, intercanvis d’estudiants. Paral·lelament, la presentació d’aquest projecte es va mesclar amb la reivindicació de la construcció d’una residència per a gent gran justament al solar on anava projectat l’ECMU. Una residència que s’havia promès de manera individual per anteriors governs, però que mai s’havia oficialitzat.

A partir d’aquí, com a govern de la Paeria, vam assumir que s’havia d’atendre aquesta reivindicació.Per tant, amb la voluntat i el desig d’arribar a una entesa entre les diferents parts, ens vam comprometre a parlar amb tots els actors implicats: d’una banda, els 27 regidors de la Paeria i, de l’altra, les entitats del barri i de la ciutat relacionades amb el projecte (ONG, associacions veïnals, sindicats, etc.).Després d’aquest seguit de reunions amb els diferents actors implicats, d’estudiar i analitzar totes i cadascuna de les posicions, vam poder presentar, davant dels regidors i regidores de la corporació, un document full de ruta que exposa el camí i els pròxims passos a seguir en matèria d’inclusió a la ciutat de Lleida. Un document que –no ens fa vergonya ni ens costa dir-ho– conté canvis respecte a la idea inicial de l’ECMU, per exemple. Els principals canvis o novetats són la construcció de l’Equipament Comunitari per a Múltiples Usos al solar on actualment hi ha unes sitges en desús (amb una capacitat òptima de 70 places de les 136 projectades); l’inici d’un procés de licitació pública per a la construcció d’una residència d’iniciativa privada del solar del carrer Josep Pallach 2 per a la construcció d’una residència per a gent gran d’iniciativa privada; i l’adequació de l’antic convent de les Josefines (situat al barri d’Instituts-Escorxador) per acollir persones en situació de sense llar –però no només, amb la voluntat de diversificar equipaments i els seus usos.

Aquest un dels projectes que hem presentat a la convocatòria PIREP (Next Generation) aquesta mateixa setmana, i que dilluns 13 de juny presentarem al Consell de Zona 07 per explicar-lo als veïns i per deixar clar que, en cas que ens concedeixin la subvenció, el seu paper serà clau per definir els usos del projecte.Des del govern de la Paeria seguirem treballant per donar resposta i no deixar ningú enrere, aquests són els principis republicans, d’això va la governança republicana. Lleida ha de ser responsable i solidària amb el territori i ha de ser una ciutat acollidora, que faci de la diversitat bandera. El que no ens podem permetre és perdre l’oportunitat de fer un pas endavant en matèria social i renunciar a uns diners que ens dona la Generalitat i la diputació de Lleida per fer front a aquesta situació que ja fa massa anys que s’allarga sense donar una solució.

I ho farem de la mà de la ciutadania, d’aquells partits i grups polítics compromesos amb unes polítiques socials valentes i d’esquerres i amb les entitats del tercer sector que, dia a dia, breguen amb una dura realitat que, entre totes, treballem per canviar.

tracking