SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa un parell de setmanes es va presentar el projecte de la nova estació d’autobusos de Lleida que ja es troba a exposició pública, un tràmit preceptiu abans de la seva imminent contractació. Està previst licitar les obres a la tardor d’aquest any i adjudicar-les a començament del 2023, per tal que la nova terminal pugui entrar en funcionament l’any 2025 després d’uns 22 mesos d’obres. L’edifici comptarà amb prop de 12.500 m² d’extensió, tots ells a nivell de carrer i amb un total de 28 andanes, més dues places d’aparcament d’autobusos.

Els autobusos disposaran d’accés des del carrer Príncep de Viana i els vianants podran accedir a l’edifici des de la plaça Berenguer IV i també des del carrer Comtes d’Urgell. La proximitat amb l’estació de ferrocarrils permetrà una intermodalitat del transport de viatgers que provocarà sinergies positives entre tren i autobús interurbà promovent una mobilitat més sostenible. El principal objectiu del projecte és erigir una estació de present i, sobretot, de futur.

La inversió total per a la nova estació serà d’uns 40 milions d’euros, i potenciarà la protecció patrimonial dels edificis històrics dels Docs i l’antiga farinera La Meta. La decisió d’ubicar l’estació en aquest indret és eminentment tècnica. Al tractar-se d’una zona que conté edificacions protegides qualificades de Bé Cultural d’Interès Local, la Paeria té el màxim interès per tal que l’actuació respecti el valor històric i arquitectònic dels immobles catalogats.

Estic convençut que hem trobat el lloc ideal i que la ciutat se’n beneficarà.Aquesta construcció significarà un canvi fonamental per a Lleida: dignificarà la ciutat amb un equipament modern i alhora amb caràcter històric propi, adequarà les instal·lacions per augmentar la connectivitat amb altres ciutats i revigoritzarà la capitalitat de Lleida. A més, la nova estació d’autobusos s’emmarca en l’aposta ferma de l’actual consistori municipal per fer viable l’anomenat Pla de l’Estació. Un àmbit urbanístic que regula l’entorn de l’estació de RENFE i que fa més de quinze anys que està aturat per la manca de viabilitat econòmica de les diferents unitats d’actuació que s’hi contemplen.

La Paeria treballa intensament per fer-lo viable. Un Pla Especial de l’Estació que reordenarà els diferents espais, connectarà la rambla Ferran i el barri Noguerola amb el barri de Pardinyes i dotarà l’àmbit d’equipaments comercials dins la trama urbana de la ciutat, d’habitatges i també de l’esmentada estació d’autobusos.Cal valorar especialment la tramitació urbanística que ha permès a la Paeria poder disposar dels terrenys necessaris i posar-los a disposició de la Generalitat per tal que executi aquesta inversió tan important per a la nostra ciutat. La construcció de l’estació porta aparellat el desenvolupament d’un sector important del nou barri de la Copa d’Or davant de la carretera LL-11 i el carrer de l’Estudi General.

Nou sòl residencial, zones verdes, equipaments i sobretot habitatge de protecció oficial complementaran les diferents promocions que ja estan en marxa a la zona i convertiran un àmbit que va començar sent eminentment comercial de mitjanes superfícies en un barri acollidor i amb una alta qualitat de vida.Les tramitacions urbanístiques, com no pot ser d’altra manera, han d’incorporar les màximes garanties i això les fa molts cops lentes i feixugues. Per això, després de mesos de feina intensa, ens omple de satisfacció veure els resultats. En vindran més.

Continuarem treballant en tants assumptes pendents de fa anys i també il·lusionants, que transformaran Lleida en el que molts fa anys que desitgem: la capital de la Catalunya interior, la segona capital de Catalunya.Abans d’acabar i aprofitant aquesta tribuna, vull agrair la feina dels membres de bombers, protecció civil, mossos d’esquadra, agents rurals, policies locals, ADF, serveis sanitaris que vetllen sempre per la nostra seguretat, sobretot en aquestes setmanes on els incendis i els temporals ha tingut conseqüències terribles. Les desgràcies com les que hem viscut els darrers dies ens mostren el millor de les persones que viuen als nostres pobles i ciutats. Han ficat en relleu la capacitat de treball col·lectiu que té el nostre país, on la inestimable ajuda de pagesos i veïns ha sigut clau per sufocar alguns dels incendis.

També vull demanar prudència a tothom. Venen dies de molta calor. Estiguem alerta i evitem situacions que puguin desembocar en un incendi. La preservació del territori està en joc, però sobretot ho està la seguretat de tots nosaltres.

tracking