SEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’Horta és un dels patrimonis més preuats de la nostra ciutat. Un patrimoni que no és tan sols natural, sinó que té un component d’immaterial, de forma de vida, de manera de ser, que impregna de caràcter tots els lleidatans i lleidatanes, tant aquells que hi viuen i hi treballen com els que la gaudeixen sense tenir-hi la seva residència.

Dijous passat vaig participar en una sessió informativa amb veïns i veïnes de l’Horta afectats per les línies elèctriques d’alta tensió que han de travessar el terme municipal de Lleida procedents de les plantes d’energia fotovoltaica instal·lades en pobles veïns. L’afectació sobre les parcel·les de l’Horta crea una gran i comprensible preocupació entre els veïns.

Aquesta preocupació és compartida per la Paeria que s’ha dotat de mecanismes per minimitzar l’impacte que aquests projectes poden arribar a provocar. Aquests mecanismes de què ara disposem provenen de la feina feta ara fa dos anys preveient el problema que ara tenim. Per tant, per saber on som, hem de saber d’on venim.

Quan vam arribar al govern de la Paeria ens vam trobar diferents projectes amb un total de quaranta-cinc quilòmetres de línies d’alta tensió que creuaven el nostre territori, alguns d’aquests amb el vistiplau de l’anterior govern socialista. No s’havia preparat cap normativa per defensar-nos ni s’havia informat de cap manera els veïns de l’Horta. I no solament línies elèctriques, també projectes de parcs fotovoltaics escampats per totes les partides i que convertien la nostra Horta, de manera lamentable, en una Horta solar.

Durant l’any 2020 vam analitzar les conseqüències que tindrien aquests projectes. El resultat de les consultes amb els diferents organismes competents va ser clar: des de l’ajuntament no teníem potestat per vetar el pas d’aquestes línies d’alta tensió, però, legalment, sí que teníem capacitat de regular com aquestes línies passen pel municipi sempre amb una normativa tècnica legalment aprovada.Amb els criteris clars, el maig del 2021 vam començar a actuar. Vam suspendre temporalment l’emissió de llicències de tot tipus d’instal·lacions fotovoltaiques per iniciar la tramitació d’una modificació al Pla General Municipal de Lleida que permetés regular la implantació de plantes solars i també els traçats de les línies elèctriques d’evacuació.

La modificació es va aprovar inicialment en el Ple de juny del mateix any i pocs mesos després va esdevenir definitiva.Aquesta modificació conté nombrosos mecanismes de regulació per a la preservació natural de la biodiversitat i dels valors paisatgístics, i en concret, pel tema que ens ocupa, que són les línies d’evacuació de les plantes, es va fer una normativa urbanística que permetia minimitzar el seu impacte amb tres opcions: canalitzar-les per les línies ja existents, utilitzant les actuals infraestructures de comunicació (camins, carreteres o vies fèrries) o soterrant-les directament.Basant-nos en aquesta normativa, des del juny del 2021, ja hem emès informes desfavorables a quatre projectes. Projectes que, sense la modificació realitzada, haurien estat aprovats per la Generalitat sense cap impediment.Avui en dia hi ha en tràmit dos projectes que proposaven la implantació de quaranta torres amb un recorregut de més de dotze quilòmetres de línia elèctrica aèria que afectava més d’un centenar de finques. Fruit de la modificació del planejament, els promotors han hagut de dissenyar un nou traçat que afecta menys de la meitat de les finques, soterra tres quartes parts de la línia i redueix considerablement el nombre de torres elèctriques.

Aquest és un bon punt de partida, però, com a ajuntament, no en tenim prou; el nostre objectiu encara no s’assoleix i anirem acompanyats dels veïns per presentar les al·legacions necessàries per aconseguir soterrar la totalitat de la línia elèctrica.Com vaig dir en la reunió de dijous, aquests projectes no són municipals, la Paeria és un afectat més i estem de manera convençuda al costat dels veïns. Volem liderar una oposició racional que permeti protegir els valors naturals, productius, paisatgístics i culturals del nostre terme municipal. L’energia acabarà passant i és responsabilitat nostra minimitzar el seu impacte.

Ens hem preparat i tenim les eines per fer front a aquest repte.Des del Govern d’Entesa de la Paeria hem treballat des del primer dia per preservar l’Horta. Per preservar la seva integritat, el seu patrimoni i el seu paisatge. Un patrimoni lleidatà que durant molts anys ha estat oblidat des de la Paeria i que ara, mal que pesi als que durant anys no se’n van cuidar, ha ocupat un lloc preeminent en les polítiques del nostre ajuntament.

tracking