SEGRE

LA CONTRACRÒNICA

Charles Thomas i els bitllets de mil

Marc Martí intenta superar la defensa de dos jugadors rivals.

Marc Martí intenta superar la defensa de dos jugadors rivals.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Gairebé tots els que alguna vegada hem jugat a bàsquet hem sentit la història de tal o tal altre jugador que era capaç, fent un salt, d’atrapar una moneda situada dalt del tauler. Aquesta llegenda urbana podria tenir l’origen en el que va succeir a Badalona fa molts anys. El 1968, el club Sant Josep Irpen va fitxar Charles Thomas, un formidable saltador que en un entrenament va desafiar l’entrenador Brunet amb la frase següent: “Posa bitllets de mil [pessetes] al caire del tauler i tots els que agafi són per a mi.” El bo de Brunet, coneixent les qualitats de Thomas i tement pel seu patrimoni, no va acceptar el repte i la llegenda va començar a circular. Thomas, a qui vaig veure jugar, va ser un extraordinari rebotejador i només una greu lesió de genoll li va impedir ser recordat com un jugador llegendari.

El rebot s’està convertint aquesta temporada en un autèntic maldecap a cada partit que disputem. Amb un terç de la plantilla encara en pretemporada a conseqüència de les lesions, ni tan sols la incorporació d’un nou jugador ha servit per millorar en aquest apartat tan important.

L’estadística és demolidora per aconseguir entendre l’autèntica dimensió del problema. Tres dades: la primera, som el pitjor equip en rebots capturats; la segona, només hem guanyat dos rivals en rebots capturats en enfrontaments directes –el Clavijo i l’Osca–, i la tercera, el nostre màxim rebotejador és el base, amb 1,78 metres d’alçada. Malgrat tot, i si no hi ha més lesions, estic segur que jugarem el play-off. Accepto apostes.

Charles Thomas va costar un milió de pessetes de les de l’època. Pel doble, el club Sant Josep Irpen va tenir l’oportunitat real de fitxar un tal Lew Alcindor, que més tard seria conegut com a Kareem Abdul Jabbar. I no és broma.

tracking