Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès, que havia presentat recurs, a retirar una bandera estelada d’un espai públic per tal de garantir-ne la neutralitat. L’ajuntament adduïa que estava obligat a complir el mandat de la majoria del ple municipal que n’ordenava la instal·lació.
Queda clar, i no només pel que digui una sentència judicial, sinó per la mateixa lògica de la democràcia, que les autoritats han d’assegurar-se que les places i els carrers d’una població –ni els edificis i les instal·lacions públiques– no poden tenir una utilització partidista i precisament per això es fixen espais concrets on les diferents opcions poden, de forma ordenada, expressar les seues idees en llibertat.
No n’hi ha prou amb l’excusa de la majoria per a l’adopció de mesures que són clarament contràries a l’ordenació jurídica i que contravenen amb el principi de neutralitat, que ha de ser complert al peu de la lletra per les institucions públiques, encara que és cert que no són només els ajuntaments independentistes els que contravenen aquella exigència bàsica i democràtica que els carrers han de ser de tothom i no de la majoria, o d’una minoria sorollosa. La democràcia no consisteix només en la victòria de la majoria sobre la minoria, sinó que aquest principi ha d’exercir-se des del màxim respecte als qui són una minoria dins de la societat però no per això poden ser silenciats en nom d’un concepte aclaparador i excloent del poder de les majories electorals.