La imminència de les eleccions generals i el resultat negatiu que li vaticinen a Ciutadans les enquestes són darrere, sense cap mena de dubte, de les actituds del seu portaveu al Parlament i de l’ambient d’esbroncada que es va viure aquest dijous en la segona jornada del debat de política general. Seria injust, no obstant això, carregar totes les culpes a Ciutadans. El comportament dels partits independentistes, especialment de Junts per Catalunya, que sembla competir amb la CUP en la seua actitud antisistema, pot tenir també motivacions electoralistes, malgrat que també alguna càrrega emocional a causa de les detencions i entrada a la presó dels set membres dels CDR acusats de suposats delictes de terrorisme.
No és acceptable, sota cap concepte, que des d’institucions de govern, que són part de l’Estat, es pretengui traslladar als ciutadans la idea que l’Estat, tot ell, és corrupte, antidemocràtic i enemic dels ciutadans catalans. És cert que algunes actuacions policials –aquí i a la Gran Bretanya– són sospitoses de parcialitat o de falta de rigor, però per a això existeixen mecanismes democràtics que vetllen pels drets dels ciutadans. No es pot traslladar la idea que totes les actuacions negatives per a l’independentisme són antidemocràtiques i les positives no tenen el seu origen en l’Estat de dret, sinó que els afectats tenen raó.
Únicament els que pretenen, legítimament en qualsevol cas, destruir el vigent sistema polític poden actuar amb aquesta classe d’arguments. Tota la resta és irresponsabilitat.