Els efectes devastadors que ha causat la tempesta Glòria en gran part de la zona oriental de Catalunya ens ajudaran a descobrir, si els analitzem amb objectivitat, les mesures que es poden adoptar des de l’Administració per pal·liar-ne, potser no evitar, alguns. En primer lloc, hem descobert una nova excusa, un nou culpable de tots els mals, al qual recorrem per explicar l’inevitable: el canvi climàtic.
Si bé és cert que s’està produint i que té afectacions reals sobre la nostra vida quotidiana –i cada vegada més– no podem excusar-nos-hi, com qui invoca una fatalitat. Existeixen accions polítiques que poden contribuir de forma efectiva, i a curt termini, a minimitzar aquests efectes més visibles i nocius.
Els altres, els que poden canviar les nostres vides fins a posar-les en perill, necessiten accions valentes a llarg termini. Un cas especialment significatiu ha estat la destrucció d’una part del delta de l’Ebre a causa de l’acció del mar.
Fa anys que les organitzacions ecologistes, i els veïns més compromesos amb la conservació d’aquest entorn natural tan fràgil, reclamen una major aportació d’aigua dolça de l’Ebre, però també de sediments que queden retinguts pels pantans situats aigües amunt.
Pel que fa a la naturalesa, l’eliminació d’una peça, d’un element que forma part d’aquest delicat conjunt, afecta tot l’ecosistema, fins al punt de posar-lo en risc quan les condicions empitjoren, com ha ocorregut ara amb el temporal Glòria, una petita mostra del futur climàtic que ens espera.