SEGRE
Llengües que no serveixen

Llengües que no serveixenSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Una vegada més Vargas Llosa –gran escriptor– va deixar anar una de les seves perles en relació amb la llengua catalana. La seva creuada personal en contra del nacionalisme català i en defensa sempre del nacionalisme espanyol que tant aplaudeixen les dretes i part de les esquerres d’aquest país ha tingut un nou capítol. El seu comentari va ser el següent: “Cuando los catalanes salen de Cataluña, el catalán no les sirve.” Aquest comentari que pretén menystenir la llengua catalana i deixar-la com un folklorisme semblant al tortell de massapà dels diumenges demostra un supremacisme lingüístic molt evident i preocupant. Està molt clar que una llengua és bàsicament útil en el territori en el qual es parlada.

Quan la gent surt d’aquest territori lingüístic té bàsicament dos possibilitats de comunicació, aprendre la llengua de l’altre o fer servir una tercera llengua coneguda per les dos parts que faciliti la comunicació. Qui ha de fer però aquest esforç comunicatiu és qui canvia de zona lingüística, no el parlant en el seu territori. Aquest posicionament hauria de ser recíproc i així es fomentaria l’aprenentatge de diferents llengües i el seu respecte cultural.

Per tant quan una persona catalana, per exemple, surt de la seva zona lingüística, parlarà castellà, alemany, francès etc., si en sap, o farà servir la llengua anglesa, que és la més emprada a nivell comunicatiu global. El que no és tolerable és pressuposar que la nostra llengua, sigui quina sigui, és més important que la del nostre interlocutor i que per tant, encara que estiguem dins del seu territori lingüístic, el podem obligar a parlar la nostra llengua. No hi ha llengües més importants que altres llengües.

No acceptar això seria com defensar que dir “I Love you” és molt més important que dir “te quiero”, “je t’aime” o “t’estimo”. El que pretén Vargas Llosa, com molts altres, és que confonguem la quantitat de parlants o els interessos polítics i econòmics vinculats a una llengua amb el respecte i valoració a una altra llengua i cultura. No són pas conscients que seguint amb el seu plantejament el planeta sencer acabaria parlant anglès i no pas espanyol.

tracking