SEGRE
 GOI sí, GOI no

GOI sí, GOI noSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ja fa més d’una setmana de la sentència del TJEU sobre les euroordres. Jo no soc pas jurista per fer-hi valoracions tècniques, però sí que he comprovat com han canviat els tradicionals comentaris contra els independentistes. M’explico: el mateix dia que va sortir la sentència es va dir amb bombo i platerets que el tribunal havia donat la raó al jutge Llarena.

L’ampli món antiindependentista es fregava les mans i tot feia pensar que en poques hores es tornaria a enviar una euroordre i Bèlgica entregaria l’exconseller Lluís Puig. Ha passat més d’una setmana i tot continua igual. Tot indica que la lletra menuda de la sentència és més indigesta del que es va dir al principi.

El partit que semblava guanyar per golejada la justícia espanyola anava a la pròrroga i amb resultat incert. Llegint articles sobre aquest tema he comprovat com en la sessió prèvia del 5 d’abril al tribunal de Luxemburg la justícia espanyola sortia reforçada, la belga semblava que cedia a les exigències espanyoles i el futur dels exiliats catalans pintava molt negre. Després ha vingut la sentència, que ve a dir que entre països democràtics europeus les euroordres s’han de tramitar i complir.

Però gràcies a l’hàbil defensa dels advocats dels exiliats es van afegir una sèrie de matisos que han complicat la situació a Llarena. Les euroordres s’han de respectar sempre, però amb excepcions, per exemple en aquells casos en què es violin drets fonamentals de les persones i si les persones formen part d’un “grup objectivament identificable” (GOI) que hagi estat discriminat. És aquest concepte el que provocà que en qüestió de minuts els independentistes que durant anys havíem estat “objectivament identificats” com a “anticonstitucionalistes”, “insolidaris”, “separatistes”, “supremacistes” o “lazis” (llaç groc i nazi) ara ja no ens veiessin com a un grup sinó com a persones individuals.

La sentència del TJEU ha obligat a canviar l’opinió i la tàctica contra els independentistes. Ara ja no ens volen veure com a “grup objectivament identificable” que facilitava combatre’ns a qualsevol preu –com ha passat durant anys–, ara, de sobte, som considerats persones individuals. Radical canvi de discurs per poder esquivar la justícia europea i continuar perseguint el “grup objectivament identificable” d’“indepes”.

tracking