SEGRE

LIDERATGE

Ciberseguretat: el taló d'Aquil·les de la pime catalana

Ciberseguretat: el taló d’Aquil·les de la pime catalana

Ciberseguretat: el taló d’Aquil·les de la pime catalanaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La ciberseguretat en una empresa inclou totes les mesures portades a terme amb l’objectiu de protegir la informació i els diferents canals de comunicació, tant interns com externs, mitjançant l’ús d’eines especialitzades, establiment de polítiques i processos. Les pimes són les que pateixen més delictes cibernètics. Un estudi posa de manifest que un 74% de les pimes ha patit algun cop problemes de ciberseguretat.Aquestes empreses solen tenir una percepció equivocada sobre l’objectiu dels atacs cibernètics.

La majoria creu que aquests afecten principalment les grans empreses i no a ells, ja que no emmagatzemen tanta informació crítica.En aquest sentit, el disseny dels estàndards de seguretat de la informació ha d’estar impulsat per les grans organitzacions. Així, les organitzacions han de tenir prou recursos per poder implementar els estàndards de seguretat que cobreixin tots els processos del negoci.La ciberseguretat representa el taló d’Aquil·les de les pimes catalanes i representa l’assignatura pendent. Avui dia no és un luxe, sinó una necessitat de primer ordre empresarial.Les pimes s’enfronten als ciberdelinqüents que contínuament van actualitzant els seus mètodes d’atacs en sintonia a com van avançant les tecnologies.La ciberseguretat ha estat un factor característic que ha demostrat un gran desenvolupament i adquisició en l’entorn empresarial durant aquests últims anys.

I s’assegura que per a l’any 2022 continuarà sent un element clau a causa del gran auge que han tingut la intel·ligència artificial, solucions del núvol, automatització, processos robòtics i la criptografia en l’esmentat entorn.La decisió intel·ligent que molts líders empresarials prendran en matèria de ciberseguretat per al 2022 serà impulsar una cultura conscient del risc cibernètic en tota l’organització, de manera que hi pugui haver un major enfocament en la col·laboració i l’intercanvi de millors pràctiques a la comunitat de TI per lluitar eficaçment contra els delictes cibernètics al costat d’aquests equips tecnològics que facilitaran la gestió empresarial i el maneig de noves tecnologies com Blockchain. Aquestes noves tendències són: ampliació del panorama en amenaces, aplicació de costos per escassetat d’habilitats i faltes en el compliment normatiu, i inclouen diferents sectors de les companyies.D’altra banda, el pressupost i la falta de capacitats en ciberseguretat són altres problemes que tenen les pimes. A l’hora d’implantar un estàndard de ciberseguretat, s’han d’assignar rols i responsabilitats de seguretat de la informació a alguns empleats.

Per la seua part, les pimes solen destinar poc pressupost a la seguretat de la informació i aquest és un impediment per implantar un estàndard. L’anticipació és la regla fonamental de les pimes per evitar atacs cibernètics. És necessari conscienciar tota la plantilla de la importància de la seguretat.

En les pimes, on els empleats no estan tan jerarquitzats com a les grans empreses i gairebé tots els empleats tenen accés a tot el contingut i bases de dades, la seguretat pot ser més vulnerable. Encara que els errors humans solen ser les principals portes d’entrada d’aquests atacs, també existeixen sovint forats tecnològics que no només es resolen amb la formació i conscienciació de les plantilles.Cal disposar d’un sistema ben dissenyat que és la suma de diferents mesures. Lluny encara d’una autèntica transformació digital, les petites i mitjanes empreses no disposen de la capacitat per desenvolupar sistemes de seguretat, ja sigui per recursos financers, personal o temps.

tracking