SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La família és el context més desitjable respecte a la criança i l’educació dels infants i adolescents, ja que és l’element que millor pot promoure el seu desenvolupament personal, social i intel·lectual i, a més, l’eina que habitualment pot protegir-los millor de situacions de risc.

La casa d’infants és una segona oportunitat per reconstruir la relació en un nucli familiar amb problemes. Per fer-ho, acullen temporalment nens i adolescents amb el vistiplau dels pares i amb la seva presència per facilitar la resolució del conflicte i el retorn al nucli familiar.

Calia un canvi d’enfocament i destinar el gros dels esforços a la prevenció per evitar haver-los de destinar a la protecció dels infants. És un error pensar que l’infant institucionalitzat és un infant segur.

El projecte s’adreça principalment a infants i joves d’entre tres i divuit anys en situació de desemparament o en risc de patir-ne, la situació dels quals requereix una separació temporal de la família que mostra dificultats per donar resposta a les necessitats psicosocioemocionals dels seus fills i filles, sigui per la manca d’accés als recursos idonis o per desconeixement o aïllament de la xarxa social i comunitària.

Es tracta d’un recurs preventiu integrat en el territori d’origen de la família, centrat en la recuperació de les capacitats, en una unitat reduïda configurada com a habitatge familiar amb espai suficient, on els pares cedeixen la guarda voluntàriament però no en perden la tutela i els infants volen estar-hi.

Avui és inimaginable el disseny de polítiques públiques en qualsevol àmbit sense comptar amb els ciutadans afectats. Per tant, cal partir de les seves capacitats per tirar endavant, perquè participin activament amb el seu esforç i implicació en la creació de les condicions que millorin la seva situació, i procurar, en definitiva, que l’infant o l’adolescent acollit pugui tenir les mateixes oportunitats, en condicions d’igualtat que la infància del nostre país.

Benvingut aquest nou disseny de recurs, que impulsarà el dret de tots els nens i les nenes de Lleida a viure amb les seves famílies.

tracking