SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Al cronista de les expedicions militars de Juli Cèsar se li atribueix la famosa frase “Si vis pacem para bellum” (“Si vols la pau, prepara la guerra”), que la Història ha demostrat que, a més de falsa, és rotundament desafortunada, ja que la humanitat s’ha passat segles preparant la guerra sense aconseguir més pau que la que assoleixen els veïns gràcies al seu seny i sentit comú.

L’onzena edició de la Fira Formació i Treball F&T de Lleida ha tancat les seves portes, i de la mateixa manera que en les deu edicions anteriors, la institució militar ha disposat d’un estand al certamen per donar a conèixer als joves aquesta sortida formativa professional, malgrat el rebuig expressat per la plataforma Desmilitaritzem l’Educació i la Crida per Lleida-CUP. Manifesto que sóc un pacifista convençut que preferiria que no existissin els exèrcits ni cap arma al món. És per aquest motiu que crec que han de tenir espai en l’ensenyament, sí.

Ensenyar passa per moltes coses, entre aquestes, qüestionar la cultura de la violència i el militarisme, però sense els prejudicis que una part de la societat té per algunes institucions. Susceptibilitat a flor de pell d’alguns ciutadans, que en molts casos delata una hipocresia totalment incoherent i contradictòria, suposo que per manca de reflexió o per afegir-se al que sol ser un comportament antisistema. Posen el crit al cel perquè es mostri el que és una formació professional a uns adolescents, però no posen cap control al fet que els seus fills vegin pel·lícules o videojocs de tots els gèneres, on la violència, l’extorsió, el maltractament i la utilització de les més mortíferes armes de foc és el principal al·licient.

Excepte quatre pertorbats, crec que ningú no vol la guerra, però ens queda molta feina per fer en l’àmbit de la prevenció de la violència, en resolució pacífica de conflictes i en la promoció de la tolerància, la convivència i la solidaritat.

Ésser policia, militar... no és cap professió innoble. Ensenyem tots plegats als nostres adolescents la cultura de la pau i per damunt de tot a respectar els altres amb les seves discrepàncies o diferències. El dia que ho aconseguim, viurem en un món millor on les armes i els exèrcits ja no seran necessaris.

tracking