SEGRE
La bona acció del dia

La bona acció del diaLLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Tucho Currás, un nom que oculta la identitat d’un cèlebre personatge real, o de diversos, era un déu a Cambados i la ria d’Arousa. Tothom sabia que es dedicava al negoci de la cocaïna però ell no es considerava pas un amoral o un delinqüent sense principis. De fet, “distinguía tan claramente el bien del mal que no dejaba pasar un día sin hacer una buena acción, desde entregar una ayuda económica a la familia de un marinero en paro, hasta hacer una donación a la Asociación de Madres contra la Droga”. Presidia l’equip de futbol local i va regalar un BMW a cada jugador quan va ascendir a Segona B. Pilotar una planejadora de cinc motors, saltant sobre les onades amb la policia fiscal empaitant-lo, l’excitava tant com capbussar-se al mar des del capdamunt d’un penya-segat o “cortejar a una chica”.

Un paio peculiar i contradictori, que flirteja amb la possibilitat de donar suport a la guerrilla independentista gallega, potser no tant per convicció com amb l’objectiu de distreure i despistar la bòfia, i que relata la història de la seva vida a un periodista que el va a entrevistar a la presó manxega on ha sigut finalment reclòs, en certa manera –i amb uns quants anys menys- àlter ego (vull dir el periodista, no pas el narcotraficant, és clar) del director executiu d’aquest diari, Juan Cal, que després de tastar les mels de l’èxit literari –una altra droga dura, addictiva– amb la seva primera novel·la,

El exilio de Mona Lisa, acaba de reincidir amb una nova i reeixida incursió en el gènere, si bé seguint transitant per la fina frontera entre realitat i ficció. Es titula Operación Bucéfalo i l’ha editat també Milenio.

De la mà o més aviat a través de la boca del seu protagonista, l’al·ludit Currás, que l’autor sap estar-se de jutjar per mitjà d’un simplisme maniqueu i té l’habilitat de presentar-nos-el abordant els diversos perfils de la seva complexa personalitat, fins al punt que el lector li acaba conferint, si no afecte o simpatia, almenys la seva comprensió, radiografia la Galícia dels darrers decennis, centrant-se en l’evolució del tradicional contraban de tabac cap al comerç il·legal d’estupefaents, i les seves conseqüències de tot ordre, amb interessants consideracions col·laterals de caràcter sociopolític, de manera que el llibre pot ser llegit com una novel·la i/o un assaig. Dos pel preu d’un, vaja.

La bona acció del dia

La bona acció del diaLLEONARD DELSHAMS

tracking