SEGRE

Creat:

Actualitzat:

D’aquí a menys d’un any, el 26 de maig del 2019, serà quan els lleidatans i les lleidatanes compareixerem als col·legis electorals per escollir les 27

persones que ens representaran els pròxims quatre anys, però el ple municipal d’investidura de l’alcalde Fèlix Larrosa ha fet alçar les espases molt aviat.

Per començar, els líders independentistes intenten que el debat sobiranista torni a ser central a les municipals, i seria hora que es fessin responsables d’entendre que han dut la societat lleidatana a una fatiga cada vegada més perceptible. Ara s’adonen, després de cedir poder decisori i de convocatòria a entitats com l’ANC i Òmnium, que la causa secessionista no té una àmplia majoria de la societat. Els que anaven a declarar la independència en 18 mesos, i totes les altres eren pantalles passades, han d’escoltar el que Joan Tardà, tot un històric de l’independentisme polític, deia fa pocs dies que “ningú pot excloure el conjunt de la ciutadania catalana, i si hi ha algun independentista ingenu o estúpid que cregui que pot imposar la independència al 50 per cent dels catalans que no ho són és evident que està absolutament equivocat”. D’altra banda, tenim les forces antisistema que lluiten contra l’establishment amb la piulada transgressora i el populisme, ideant solucions infal·libles per als mals de la pàtria. I el més greu és que la seva política parroquial de curt termini funciona a força d’impactes viscerals i s’alimenta de la por.

Finalment, els socialistes, que podem tornar a guanyar folgadament la cursa si som capaços de discernir el que hem fet bé i el que no. Si seduïm els vots orfes de la moderació catalanista i del centre social amb el nostre projecte concret de capitalitat, amb propostes i amb respostes per als temes que més inquieten cada barri. Totes les cuines ja treballen pensant en l’any que ve, però primer cal arribar-hi. Els que senzillament no som independentistes ni antiindependentistes, i tampoc antisistema, serà d’agrair que puguem escoltar amb respecte les opinions divergents i que el protagonisme sigui per a les propostes que transformen la ciutat. Fer càbales, en aquest país, és aventurat, i queda molt fins a finals de maig. La cursa serà distreta. Posin-se el cinturó.

tracking