SEGRE
Una monumental ficció literària per capítols es va convertir en tot un esdeveniment popular que seguien els lectors del 'Diário Noticias' de Lisboa

Una monumental ficció literària per capítols es va convertir en tot un esdeveniment popular que seguien els lectors del 'Diário Noticias' de LisboaLLUÏSA PLA

Creat:

Actualitzat:

El 23 de juliol de 1870, al Diário de Notícias de Lisboa apareixia una nota d’última hora informant que, a punt de tancar l’edició d’aquella nit, havien rebut a la redacció un correu anònim sobre un incident enigmàtic succeït recentment, que per l’interès suscitat i la qualitat literària del text publicarien el dia següent. I, en efecte, l’endemà el periòdic donava compte, signat per un incògnit doctor X, a títol de protagonista i alhora testimoni, d’un esdeveniment estrany, ple d’ombres, que ja a partir d’aquell moment seria conegut com O misterio da estrada de Sintra, perquè representa que havia sigut en la carretera d’accés a aquella vila d’estiueig, uns quilòmetres al nord de la capital, que alberga al seu terme muntanyenc i boscós dos palaus reials, on s’havia produït el segrest dels dos passatgers d’un carruatge de cavalls, desencadenant de la trama.

Dos dies després, el veterà rotatiu lisboeta, atenent l’expectació generada pel cas entre el públic, reprenia la narració, ara ja per trameses regulars, enviades també per altres personatges suposadament implicats, a banda d’algunes cartes al director –reals o apòcrifes– que no feien més que ramificar i confondre una història cada cop més enrevessada i inversemblant.

Malgrat això, molts lectors no es van adonar que es tractava d’una monumental ficció literària per capítols, fins al punt que no van ser pocs els que van deixar de desplaçar-se a Sintra per por i el mateix governador civil va instar el consistori d’aquella localitat a procedir a les investigacions policials pertinents.

Al cap de dos mesos de peripècies, seguides amb avidesa per un gran nombre de ciutadans sovint més atònits que incrèduls, el 27 de setembre es posava final a l’esmentada intriga.

Els presumptes culpables confessaven i els dos artífexs d’aquella facècia majúscula donaven la cara. Es tractava de dos amics escriptors: Eça de Queirós i Ramalho Ortigâo. El primer, un jove advocat lletraferit de 25 anys a punt d’emprendre la carrera diplomàtica i que arribaria a ser un dels novel·listes més importants de les lletres portugueses. El segon, periodista nou anys més gran, tot just és recordat per la seva intervenció en aquest serial, recollit en forma de llibre, que Acantilado va recuperar el 2006 com a El misterio de la carretera de Sintra en una traducció castellana de 1974, amb un pròleg de Carmen Martín Gaite.

tracking