SEGRE
Una brava aventura

Una brava aventuraSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El 1968 naixia la colònia Agua Brava (el títol de l’article era l’eslògan del producte), Mariano Puig –de la reconeguda saga de perfumistes– en va ser el creador. Era membre de la segona generació familiar i l’artífex de l’expansió mundial de la marca (tot i que el seu pare el 1914, quan va fundar Perfumes Puig, ja pensava en gran).

El dimarts 13 moria a Barcelona (la que tant l’estimava i que actualment la trobava molt desconeguda) als 93 anys. La nissaga dels Puig és una de les 5 principals marques de perfumeria en l’àmbit mundial, aplega marques com Carolina Herrera, Prada, Valentino, Paco Rabanne o Gaultier; té fàbriques per tot el món i oficines a Nova York, París i l’Hospitalet (amb un nou edifici de 22 plantes).

Com a president de l’Associació de l’Empresa Familiar de Lleida en voldria destacar un parell de fets: el primer, que el patriarca del clan (Antonio Puig i Castelló) decidís el Balneari de Caldes de Boí com a destí final de la seva vida, retirant-s’hi els darrers anys i morint el 1978; i en segon lloc, l’aposta que va fer en Mariano per fundar l’Institut de l’Empresa Familiar d’Espanya, de la qual va ser president del 1995 al 97 i on actualment ho ostenta el seu fill Marc, que a més és l’actual president de la corporació empresarial familiar. Dels Puig esmentaré unes cites que defineixen l’esperit familiar, i que són un exemple a tenir en compte davant de les generacions que van entrant.

Antonio, de la primera generació, deia: “A la vida hi ha cinc etapes. La primera és aprendre per fer; la segona, fer; la tercera, fer de veritat; la quarta, ensenyar a fer; i l’última, deixar fer.” Mariano, de la segona generació, afirmava que “els germans no sempre hem estat d’acord, però ens hem posat d’acord”.

I en Marc, de l’actual, sosté que “la motivació en una empresa familiar és diferent, els membres estan implicats a crear quelcom per a la generació que vindrà i que, per tant, va més enllà de la mateixa existència o benefici”. La clau que continuïn expandint-se és que la generació sortint ha delegat a l’entrant que es posin d’acord ells mateixos per liderar la companyia.

Es demostra que el sentit comú, la generositat i la responsabilitat han estat els factors claus de l’èxit..

tracking