SEGRE
Les tres R

Les tres RSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El periodista lleidatà Carles Porta –que darrerament es troba en un moment dolç gràcies al programa radiofònic i televisiu Crims– va citar aquesta setmana, després de rebre el Premi Nacional de Comunicació, que el seu equip no hauria funcionat si no s’hagués guiat pel principi de les tres R: Rigor informatiu, Respecte cap a les víctimes i Ritme narratiu. Gràcies a aquesta teoria ha aconseguit posar llum a la foscor a molts casos d’assassinats ocorreguts a Catalunya els darrers anys i fer que l’audiència es faci seu el programa. Amb exemples de fatídics casos que han sortit al serial ha aconseguit donar la volta a sentències que semblaven tancades, com la de fa dues dècades de la sabadellenca Helena Jubany, que podria ser que abans no prescrigui el cas d’aquí a tres mesos el jutge el reobrís a fi de trobar el verdader assassí.

I donat que parlem de crims, considero que la Covid-19 actualment es troba en un moment de clara incertesa social. Més de 4 milions d’espanyols han optat per ser negacionistes amb el procés de vacunació vigent. En moments de baixos índexs de contagi la seva postura era un afer secundari, però actualment en ple auge, se’ls assenyala com un dels culpables d’aquesta complexa situació.

El govern els ha respectat pel dret democràtic de no ser immunitzats, però ara mateix de cada deu casos d’infectats, set són de no vacunats. Ells han estat els veritables causants de tornar a col·lapsar les UCI, saturar un altre cop la feina dels sanitaris i posar en joc les vides de tothom. Països europeus ja fa mesos que demanen el certificat Covid per moure’s lliurement pels seus territoris i demanar als negacionistes que cada 48 hores es facin una PCR per gaudir d’una vida normal.

Sort tenim que aquí les xifres de vacunats són altes i no haurem de fer com altres veïns europeus, que amb baixos índexs han hagut de tornar a confinar el país. És per això que celebro les noves normes que el govern ha imposat aquesta setmana, ja que permetran restringir el cercle del no vacunat i lícitament posaran límits a la seva llibertat. Amb això aconseguirem, igual que l’equip del Carles Porta, tenir també un principi de les tres R: Responsabilitat personal, Restricció de moviments i, sobretot, de Respecte cap als altres.

tracking