SEGRE
Una lenta cocció

Una lenta coccióSEGRE

Creat:

Actualitzat:

El periodista, escriptor i gastrònom nascut fa un segle a Mataró Néstor Luján va fundar el 1989 l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. Aquesta entitat, presidida actualment per Carles Vilarrubí, vetlla per preservar els valors autòctons de la cuina catalana i que lluiti per ser un referent en alimentació de primer nivell, i a més, és la que organitza cada any els Premis Nacionals de Gastronomia. Dimecres, al gironí Mas Marroch dels germans Roca, van entregar-se els guardons d’aquest 2022.

El biestrellat Bo.Tic de Corçà (Baix Empordà), el cap de sala Joan Junyent (del barceloní Windsor) i el periodista Joan Esculies (per un article a l’Ara) van ser tres dels cinc premis atorgats. Els altres dos restants, personalment, tenen un valor especialment especial. El Premi Revelació va entregar-se a Elisabet Farrero d’El Ventador de Barruera, i Carla Simón com a Premi Especial per Alcarràs.

Al primer es reconeix el restaurant per la proposta gastronòmica amb producte de proximitat i de temporada de l’Alt Pirineu lleidatà, amb l’òptica personal de la xef ribagorçana. El cas del film és sobradament conegut per tots. L’ultradefensa que es fa a les famílies que, generació rere generació, han treballat per la terra, i els valors –sovint invisibles– de l’agricultura i la pagesia de Lleida eren alguns dels arguments que decidiren el guardó.

No cal dir que es palpa el preludi d’un nou paradigma en la gastronomia de Lleida. Dels 440 convidats, Tatxo Benet, un servidor o Joel Castanyé de la Boscana érem alguns dels lleidatans assistents. D’aquest últim es rumoreja que, si aquest any aconsegueix la segona estrella Michelin, tindrà molts números a esdevenir guanyador pel Premi de l’Acadèmia del 2023.

Auguro que enguany pujarem un esglaó a la guia vermella francesa i, si s’assoleix, permetrà demostrar que Lleida, definitivament, és una regió que estima la cuina i Lleida té arrelada, de sempre, una personal cultura gastronòmica. El seu poder agrícola i ramader és clau i és vital, i ens demostra que aquesta estima culinària no és ocasional. Gràcies a aquests factors, la cuina lleidatana necessita el seu moment d’èxit.

En Joel és el nostre ambaixador, la nostra història, la millor garantia i el nostre rebost, el millor producte. Només ens fa falta que tot es posi alineat i tinguem molta sort.

tracking