SEGRE
Payback fílmic

Payback fílmicSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Segons la Wikipedia, la paraula payback, o dita en català com a “termini de recuperació”, és un mètode estàtic de valoració d’inversions que ens indica el termini temporal que tarda una inversió a recuperar el capital invertit. Si ho traspassem en el món del setè art, el de les pel·lícules, en exemples com l’exitosa Alcarràs observem com el municipi que en duu el mateix nom se’n veurà agraït amb 3 milions d’euros (segons l’Ajuntament). El consistori havia invertit zero euros i en l’àmbit de territori només la Diputació va apostar per la productora de la Carla Simón.

I si a més d’això, la Generalitat els concedeix una subvenció de 50.000 euros per a 21 accions de promoció econòmica vinculades amb la pel·lícula, el negoci els haurà sortit més que rodó. Ara bé, com a consell, caldrà que estiguin atents abans que el fenomen s’acabi, ja que si arriben tard, tocarà pagar per despeses que es podien evitar. Clar, tret que la directora decideixi fer Alcarràs 2! A La Vanguardia llegeixo que Benidorm, la sèrie anglesa que durant 10 temporades i 74 capítols es va rodar al municipi turístic alacantí, acollirà durant tres dies d’aquest novembre una trobada de fans.

S’espera un miler de seguidors i la participació dels actors. Gràcies a aquesta producció televisiva, la vila dels gratacels turístics ha vist com el payback ha estat brutalment enorme quant a atracció turística anglesa durant els anys que va durar la sèrie. De fet, encara els dura la fal·lera donat que han aconseguit atreure nous fans per culpa de la reemissió.

A Lleida també podem dir que hi ha un selecte grup de municipis que han estat agraint els paybacks mediàtics que han tingut en un passat. Baqueira amb la família reial i els Vips que durant les darreres dècades hi han esquiat, Viella amb el Tour de França, Sort amb la loteria, Tor pels fets trets a llum pel periodista Carles Porta, Cervera pel fenomen Marc Márquez.. són alguns dels exemples que per un motiu o altre s’han beneficiat econòmicament.

Sovint alguns Ajuntaments no entenen que algun cop cal invertir-hi per obtenir uns beneficis extraordinaris per al municipi. Ara bé, també això és sinònim d’arriscar-se. S’imaginen què hauria passat si l’Ajuntament hagués donat una subvenció i no s’hagués guanyat l’Os a Berlín? Estic segur que l’oposició hauria demanat el cap de l’alcalde...

tracking