SEGRE
D’El Fary al reggaeton

D’El Fary al reggaetonSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Forma part de la història de la televisió la resposta que Rocío Jurado va donar el 1995 en un programa de TVE en ser preguntada per la seva talla de sostenidors. “L’únic sostenidor que m’importa és el mental, que és el que t’hauries de posar per no fer-me preguntes així”, li va etzibar a la periodista Lourdes Lancho, que s’ha excusat en més d’una ocasió argumentant que era una altra època. I ho era, però no per a tothom, com demostra la furibunda reacció de Pablo Motos, que s’ha sentit al·ludit per un anunci del ministeri d’Igualtat en què un bavós entrevistador pregunta a una dona quina roba fa servir per dormir, tal com va fer ell el 2016 a Elsa Pataki.

El conductor de L’Hormiguero ha disparat contra l’espot i assegura que és una qüestió treta de context, perquè ella promocionava llenceria. Un fet aïllat, vaja. Com quan va demanar un aplaudiment pel cul de Mónica Naranjo, quan va dir a Mónica Carrillo que mirava l’informatiu sense so només per veure-la a ella o quan va intentar petonejar Anastasia i Alessandra Ambrosio.

Jo, com a home que es troba a l’equador dels 40, he pogut observar com els estereotips masclistes de dècades passades –que s’enquistaven profundament en la nostra societat i formaven part de l’espectacle– han evolucionat fins a l’extrem de l’enèrgica crítica, fet que personalment defenso. Podies veure el Fary amb comentaris d’una Espanya caní, acudits de l’Eugenio que avui tindrien una contundent condemna, temes musicals com La mataré de Loquillo, sketchs memorables de Martes y Trece o bé cançons infantils de Gaby, Miliki i Fofito que promulgaven que les nenes planxessin. En definitiva, actualment comentaris i accions que es normalitzen des de la televisió i que demostren que la campanya del ministeri contra els micromasclismes és tant o més necessària que quan la Jurado va parar els peus a comentaris fora de lloc.

Però clar, a la senyora ministra li suggereixo que no tan sols assenyali amb el dit Motos per fer aturar el termòmetre del masclisme al nostre país. Només cal que faci el simple exercici d’escoltar reggaeton. Segurament observarà que tota la feina que fa anys estem fent l’estem enviant a prendre pel sac incentivant el masclisme amb la música de les generacions que pugen.

tracking