SEGRE
La Sagrada Família

La Sagrada FamíliaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Catalanista, catòlic, metge i banquer. Detingut i condemnat a 7 anys de presó per activitats contra el règim franquista. Propietari de mitjans de comunicació, fundador de Convergència Democràtica de Catalunya, guanyador de les primeres eleccions catalanes (que després encadenà en tres majories absolutes), líder carismàtic del centredreta nacionalista català i garant de la governabilitat a Espanya (tant amb PSOE com PP).

Però d’ençà el 25 de juliol del 2014, quan va confessar la fortuna que tenia a Andorra, la mítica figura que havia ostentat es va ensorrar. Amb això, Jordi Pujol va obrir el meló a multitud de sospites d’activitats corruptes d’ell, la seva esposa (Marta Ferrusola) i els seus set fills, que havien practicat –aprofitant la influència política del progenitor– per lucrar-se. David Trueba i Jordi Ferrerons codirigeixen brillantment una sèrie a HBO que en quatre capítols narra anècdotes, incidents i episodis memorables de la saga familiar dels Pujol.

Com a polític, a qui sempre he tingut com a referent (obviant certs aspectes vitals), reconec que he vist pocs documentals del Molt Honorable que retratin tan bé un temps i un país. Donant-li un tracte èpic, que s’aconsegueix plasmant l’afany i l’ambició de tots els personatges, s’arriba al destí final de cadascun d’ells. Són els darrers seixanta anys d’història de Catalunya narrats sense cap veu en off i amb només l’aparició d’il·lustres testimonis, que són un seguit de persones que han construït la Catalunya contemporània i que són claus per entendre el poder i la supèrbia que ha coexistit durant aquests anys al país.

Em sorprèn que ni hi surt ni es fa esment de Duran Lleida, gran protagonista també d’aquests anys i que tindria molt a dir. Personalment, el documental no aporta res de nou ni revela res que no sabéssim. En una època que no hi havia ni correus electrònics ni WhatsApp, que deixessin testimoni de fets presumptament delictius, sempre quedarà tot en presumpcions i pensant que la corrupció que ha sortit és la punta d’un iceberg.

I finalment, considero que el títol posat a la sèrie, el de La Sagrada Família, resulta enganyós, ja que per molts fets delictius que se sospiten a la família Pujol Ferrusola, aquesta sempre continuarà essent Sagrada, gairebé intocable.

tracking