SEGRE
750

750SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui en aquesta columna estem d’aniversari. En fem 750 i prop quinze anys, en què ininterrompudament els dimarts ens hem trobat al pas a nivell. Durant tot aquest temps, n’hem comentat de tots colors però, si volen que els sigui sincer, cap de tan surrealista com la d’avui. Vostès ja saben que soc de i visc a Bellpuig i que a la vila urgellenca tenim devoció per la Verge dels Dolors, a qui dediquem el nostre fervor des de fa centenars d’anys amb una magna processó el divendres anterior a la Setmana Santa. Només comptades vegades i per circumstàncies excepcionals hem deixat de fer-ho, any rere any. El passat, per exemple, per culpa de la pandèmia vírica que ens atribola.

Un bellpugenc nascut i criat a la vila el més normal és que hagi participat en diferents etapes de la seva vida en el seguici virginal, ja sigui de capellanet o blanqueta, de vesta, d’armat o penitent i finalment d’acompanyant o simple espectador. Amb independència de si ets creient o no, la màgia de la nit primaveral dels Dolors bellpugenca, el guirigall de cornetes i tambors, la remor de gent pels carrers i les voreres plenes de cera del dia després conformen una mena d’educació sentimental que la gent de fora pot entendre però no comprendre, perquè cal haver-la mamat de petit.

Enguany, la normativa sanitària tornava a impedir el desenvolupament normal de la festivitat i els responsables locals no s’hi han pogut resignar. De manera que han decidit fer una celebració ad hoc.

Hem passat de l’endavant les atxes i al darrere la processó a un camió d’altaveus amb música religiosa a tot volum i el pas motoritzat de la Verge a velocitat allegro ma non troppo desfilant per gairebé tots els carrers del poble. Des del balcó de casa,com sempre, no m’he pogut estar de mirar-ne el pas amb un cert estupor.

Imagino que la intenció era la d’alliberar-nos del pessimisme, d’anunciar-nos que la recuperació de la normalitat ja és a tocar, si el procés de vacunació no torna a espatllar-se. Un gest molt lloable però que deixa la reputació de Sant Roc, el curandero de pestes per excel·lència del poble, en una situació delicada i a l’actual consistori governat per ERC i la CUP en flagrant contradicció ideològica.

tracking