SEGRE
Sota el volcà

Sota el volcàSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ahir va ser Tots Sants, o Halloween, que ja no sabem exactament què celebrem, a casa nostra, el primer dia de novembre. Els més grans honrem el dia dels difunts tot anant, més o menys mecànicament, al cementiri a netejar i guarnir les làpides i tombes dels nostres familiars. Els més joves, donant un toc més lúdic a la mateixa celebració, fan de la disfressa i la gresca una celebració de la vida, que és una manera més intel·ligent d’obviar la mort.

No escric això per posicionar-me en un debat que altres anys ha tingut més volada mediàtica a favor d’una manera o altra de recordar els que no hi són. En el món actual, les tradicions acaben sempre per perdre i els panellets i les castanyes també claudicaran. Si en parlo és perquè enguany els desertors dels crisantems han trobat una destinació perfecta on sufocar tots els seus neguits existencials: l’illa de La Palma, la castigada illa canària que, com tothom sap, fa prop de dos mesos que està sent feroçment bombardejada per un volcà.

L’espectacle de foc, cendres i lava comença a perdre força mediàtica però ja ha generat tal expectació entre la població que qui més qui menys s’ha plantejat la possibilitat de veure’l in situ. Per la qual cosa, La Palma s’ha omplert de turistes que venen a veure l’actuació del volcà, com si fos un espectacle del Cirque du Soleil, mentre que alguns dels autòctons han decidit marxar-ne, farts de les incomoditats que els ha causat conviure-hi. No ho critico, que consti, donat que jo mateix i altres que no hi ha anat hi hem fantasiejat, poc o molt.

Amb més d’un miler d’hectàrees calcinades, centenars de cases destruïdes i moltes altres en risc de desaparèixer, sembla que l’angoixa dels directament afectats passa a segon pla. L’important és gaudir de l’espectacle, del xou en viu i poder gravar unes imatges o fer-nos unes selfies per compartir a les xarxes i poder afirmar que nosaltres hi vam ser i ho vam veure tot i vosaltres no. Quan una ministra ho va anticipar com un efecte positiu de l’erupció, un tsunami a les xarxes la va fer rectificar i va demanar excuses gairebé vergonyoses. Ara no hi ha habitacions lliures a tot La Palma. Sota el volcà també es viu contradictòriament.

tracking