SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

Reinventar-se o desintegrar-se davant de la nova realitat

Creat:

Actualitzat:

Com en totes les crisis, també en aquesta, provocada per la Covid, hi haurà llocs de treball que desapareixeran i en els quals els seus professionals hauran de reinventar-se o assumir el risc de desintegrar-se i perdre’s en el nou mercat laboral. Són molts els especialistes en el camp de recursos humans que assenyalen que amb l’arribada de la pandèmia s’ha incrementat la demanda dels perfils menys qualificats –repartidors, personal de magatzem, de neteja, etc.–.

Reconèixer aquesta realitat passaria per assumir que no hem entès res de la crisi actual i que pensem continuar classificant els llocs de treball en qualificats o no, d’acord amb les competències acadèmiques i tècniques, oblidant el que per a les persones és essencial, que se’ls aporti un valor diferencial en la seua interacció final, persona a persona –un valor afegit inherent al servei i que hauria de ser important a l’hora d’assignar un professional a una categoria–.

Aquest canvi de model permetria crear una nova realitat basada en el reconeixement a la qualitat del treball final i no d’acord amb criteris teòrics.

Llocs de treball que accediran a l’esglaó de qualificats

Com a usuaris de serveis, tots ens trobem amb professionals que fan la seua feina de forma poc qualificada: repartidors que aconsegueixen treure’t de polleguera al tocar al timbre esperant que la porta s’obri abans que ells posin el dit al botó; altres als quals dit gros se’ls queda enganxat al botó, passant per aquells que t’entreguen la mercaderia i els albarans sense donar-te temps a fer la més mínima comprovació amb el resultat final que hagis de portar-l’hi tu al veí.

Davant dels professionals anteriors hi ha aquells que tenen encomanada la mateixa funció i són capaços de fer-ho conforme a la teua necessitat, i donen temps perquè surtis a recollir-ho, t’expliquen els articles que t’entreguen o t’indiquen que el dia de la setmana següent en la qual acostumen a servir la comanda és festiu. A aquests últims no podem indicar-los que realitzen un treball no qualificat.

Els professionals que actuen com aquests últims aporten valor i són molt qualificats amb independència d’altres aspectes teòrics lligats a una vella metodologia de classificació.

I en aquests llocs en els quals els seus professionals aporten valor sí que hi haurà més demanda en la nova realitat laboral.

Quins llocs de treball creixeran en la nova economia?

Després d’analitzar diferents fonts, entre les quals les que publica ADECCO, s’assenyalen alguns sectors amb una demanda que creixerà en la nova economia: sector del comerç i la distribució, incloent l’e-commerce, fabricació de maquinària per al sector industrial (alimentació, material sanitari), sector agrari orientat al consumidor final i sense passar pel distribuïdor, sector d’atenció al client (teleoperadores, telemàrqueting, etc.), sectors com els de neteja d’espais públics i un llarg etcètera.

Esperem, doncs, que en la nova realitat, a l’hora de catalogar com a qualificats els professionals no ho fem amb la vella norma i que el criteri imperant sigui el de l’aportació de valor a les persones.

tracking