SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El mètode Grönholm és una obra de teatre escrita originalment el 2003 pel dramaturg català Jordi Galceran i Ferrer que, després de triomfar a mig món, es pot veure novament a Barcelona al teatre Poliorama. L’obra ha estat portada al cine i de segur que continuarà despertant l’interès dels espectadors durant molts anys més.

L’autor ens explica el dur procés de selecció a què són sotmesos quatre professionals: tres homes i una dona, aspirants a incorporar-se a la companyia sueca Dekia. Per la seua part, Recursos Inhumanos és una sèrie de Netflix en què un exdirector de recursos humans carregat d’experiència i d’anys es troba a l’atur, intentant subsistir en un entorn sociolaboral que dona l’esquena a les persones de la seua generació, alhora que participa en un procés de selecció per a una multinacional que ha dissenyat unes proves de joc de rol que depassen tots els límits del comportament ètic i al qual el candidat, que és un home dur, intenta respondre amb les mateixes cartes.

Tot això, amb l’únic objectiu de proposar un o una professional amb unes competències i interessos que estiguin alineats amb la vacant en qüestió i garantir així l’èxit per a totes les parts.

Per descomptat, les proves a què són sotmesos els professionals per la nostra part, competencials i psicològiques, no tenen res a veure amb els processos inhumans a què se sotmet els esmentats candidats a les esmentades obres, més pròpies d’un psicodrama que d’un procés de selecció professional.

Tanmateix, les esmentades representacions ens han de servir a tots perquè recordem el que ja ens va assenyalar el filòsof Albert Camus a la seua obra Els Justos: “Cap fi no justifica causar un mal i, per tant, qui ho faci ha de pagar les conseqüències, sense importar l’objectiu que perseguia.” O el que és el mateix, els mitjans no justifiquen el fi.

I això, lluny de substituir els Tècnics de Selecció, el que fa és dotar-los d’eines fiables que milloren enormement una decisió complexa, intel·ligent, humana i gens artificial.

tracking