SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com a conseqüència de la irrupció al mercat laboral actual del teletreball i amb unes previsions de creixement, gairebé exponencials, com ens pronostiquen les estadístiques en alguns sectors, l’esmentada modalitat comportarà l’aparició de noves posicions en els organigrames d’aquelles empreses que vulguin adaptar-se a la nova realitat.

Un d’aquests llocs de treball emergents és el de líder del treball en remot. Nous professionals que venen a ajudar els caps jeràrquics dels diferents equips a aconseguir els seus objectius i a oferir a les persones el suport personal necessari perquè la seua experiència sigui al més similar a la del treball presencial i suplir així els dèficits que la falta d’interacció física puguin arribar a provocar en cada individu.

Competències del líder d’equips remots

Aquests professionals hauran de ser veritables facilitadors i coaches dels teletreballadors. Assegurant-se que compten amb tots els recursos necessaris per complir els objectius que els assignin els seus caps. Alhora que hauran de potenciar el que els esmentats treballadors virtuals construeixin unes noves i sòlides relacions entre si i amb l’empresa.

Han de ser capaços de compensar la pèrdua de contacte socioemocional i l’amenaça de solitud del treball a distància.

Aquests líders s’hauran de convertir en veritables agents del nou canvi i generadors d’un clima laboral que substitueixi la vigilància jeràrquica per la confiança professional. Estem, doncs, davant del naixement d’un nou lideratge que, governat per un pensament creatiu, haurà de ser capaç d’operar en una matriu i en un entorn organitzacional en permanent canvi.

Empreses pioneres

Són moltes les empreses, especialment dels sectors tecnològics, que aposten pel creixement del teletreball com una decisió estratègica en què basar l’atracció del talent, com ho demostra la voluntat i el compromís adquirit per Mark Zuckerberg que en poc més de cinc anys la meitat de la plantilla de l’empresa pugui realitzar el seu treball en remot.

Brynn Harrington, vicepresident de Desenvolupament de Persones a Facebook, segons assenyala Núria Hernández Fontanet, diu al respecte que “el director de treball remot serà un pensador estratègic que comprengui els equips virtuals i distribuïts, un excel·lent desenvolupador de relacions i un agent de canvi.

Tanmateix, l’empresa pionera en la contractació d’un director d’operacions en remot va ser la tecnològica GitLab, que, ja el 2019, va incorporar Darren Murph amb la missió principal d’ajudar els seus empleats a resoldre les dificultats que es trobaven en l’exercici de les seues activitats en remot.

Accelerador de canvis

Una vegada més, la situació sociolaboral provocada per la pandèmia del coronavirus està sent un accelerador de canvis que, si bé molts s’havien iniciat abans, ara adquireixen una velocitat gairebé quàntica presentant-se davant dels ulls d’una part important dels empleats de forma instantània.

Això requerirà una capacitat d’adaptació gairebé sense precedents que només es veurà facilitada si les empreses inclouen en l’equació del teletreball la variable voluntat de les persones que desitgin apostar per l’esmentada fórmula de treball.

tracking