SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Segons l’escola de negocis IESE, el model d’organització tradicional basat en la jerarquia i l’especialització funcional que ha tingut un gran èxit durant dècades ha deixat de funcionar en el context actual de canvi continu i accelerat.

Els reptes a què s’enfronten avui les organitzacions demanen la creació d’equips multidisciplinaris i autònoms que només poden sorgir de nous dissenys organitzacionals més líquids i modulars.

A què es refereixen els especialistes en organització, consultors, professors d’escoles de negocis o de màsters quan parlen d’organitzacions líquides? Per entendre l’explicació hem de submergir-nos en el camp de la sociologia i bussejar en les publicacions del sociòleg Zygmunt Bauman, que a començaments d’aquest segle va fer servir el terme “modernitat líquida” per referir-se a la nova societat actual, en la qual els seus membres estan sotmesos a canvis permanents i les relacions entre ells en qualsevol dels camps: amor, social, laboral..

Estan abandonant els sòlids principis d’estabilitat temporal sobre els quals s’havien construït i funcionat durant dècades, per passar a ser fluïdes, sense fronteres de separació i amb unes relacions obertes entre els seus membres.

SCRUM

Els nous dissenys que estiguin basats en organitzacions líquides abandonen, doncs, els principis de jerarquia tradicionals i de la divisió funcional existent entre les diferents àrees o departaments, establint unes noves relacions sense separacions entre els seus membres que, integrats a equips autònoms, s’uneixen per als projectes en els quals treballen i seran capaços de produir uns resultats propis de la intel·ligència col·lectiva.

L’èxit d’aquests nous sistemes d’organització i, com a conseqüència, de les empreses que hi aposten, passarà fins i tot per anar més lluny de les relacions dels equips entre si i tindrà a veure, d’altra banda, amb la capacitat d’aconseguir una veritable integració i col·laboració amb la intel·ligència artificial en el marc de les de noves metodologies com l’SCRUM, que partint de l’estudi dels equips que aconsegueixen resultats altament productius, irromp a l’escenari laboral actual aportant valor als equips col·laboratius que treballen en un mateix projecte a través de posar l’accent en aspectes com la innovació, la productivitat, la flexibilitat i, en definitiva, la competitivitat. Encaminat no només a aconseguir els millors resultats per a les empreses sinó a fer-ho escurçant els terminis d’avenç de les diferents fases de cada projecte.

Project Management

És en aquest context organitzacional definit anteriorment on renaix la figura del Project, amb una metodologia orientada a la resolució dels problemes relacionats amb l’execució dels projectes i independentment del sector empresarial i departamental (Màrqueting, IT, Recursos Humans i Enginyeries, entre d’altres).

L’esmentada metodologia és recollida i oferta per nombroses universitats en forma de cursos i de màsters, atès que es considera una metodologia procedimental que podrà contribuir a respondre a les diferents necessitats del mercat laboral actual i també a les dels propers anys.

tracking