SEGRE

PERSONES I ORGANITZACIONS

Certeses i incerteses de la generació Baby Boom

Creat:

Actualitzat:

PARLEM d’una generació de la qual sabem la data en què li van signar la partida de naixement, però que no tenim certesa sobre quan comptarà amb el carnet de pensionista. A Espanya, els ciutadans classificats com a Baby Boomers, els que van nàixer entre els anys 1957 i 1977 i que van portar als pobles i les ciutats espanyoles més de 14 milions de nens, se situen entre la generació de la postguerra i l’anomenada generació X.Tots ells coneixen a les seues pròpies carns les dificultats que laboralment han hagut de superar i suportar per arribar a la teòrica etapa de jubilació. Tanmateix, i especialment els més joves d’aquesta generació, no sembla que hagin de tenir tan clar els anys que hauran de cotitzar ni quin serà l’import que rebran a l’hora d’accedir a la futura pensió.

El càstig per a aquests últims, crec que ningú és capaç de visualitzar-lo amb certesa –fins i tot el mateix ministre Escrivá ha tingut contradiccions sobre aquest punt. Després d’ell, vindran altres ministres que ens explicaran raons diferents, però igualment restrictives a prendre, a fi de garantir l’estabilitat de la bossa de les pensions, guardiola o com vulguin anomenar-la cada un. Mesures i més mesures que ells decideixen prendre i després rectificar davant de la seua incapacitat per encertar.

De nom Baby Boom i de cognom Gig Economy Una nova etiqueta se’ls afegeix ara als treballadors pròxims a l’edat de jubilació que, per la situació del mercat laboral i per la seua edat, no estan aconseguint comptar amb una nòmina a jornada completa, la qual cosa du a cada vegada un major nombre a agafar llocs de treball esporàdics i a temps parcial. Gig Economy és el cognom que els informàtics de Silicon Valley han donat a aquests treballadors i treballadores. I que aquí es podria traduir per treballadors de l’“economia del bolo” perquè busquen i accepten treballs de forma provisional comparable al que realitzen altres professionals del món de l’espectacle, encara que aquests últims han hagut d’acostumar-s’hi durant pràcticament tota la vida professional.

Així, en aquesta societat tan acostumada a classificar i etiquetar-ho tot, als Baby Boom, si volen arribar laboralment actius fins la cada vegada més llunyana edat de jubilació, se’ls demana també que aprenguin a viure en l’economia Gig, o el que és el mateix, que els caps de setmana i sempre que puguin es dediquin a fer bolors que els permetin acumular cotitzacions a ells i pagar les pensions dels que ja les estan rebent, en una fugida cap endavant i desesperada que ningú és capaç de preveure com acabarà. Canvis que redueixen el compromís laboral En aquest mercat laboral en el qual moltes de les empreses ofereixen una alta temporalitat en la relació laboral –periodistes freelance, xòfers els patrons dels quals són unes fredes plataformes o repartidors de menjar a domicili–. S’està reduint enormement el grau de compromís dels empleats amb les empreses, cosa que porta que els mateixos empleats busquin també el canvi i augmenti la rotació laboral.

De fet, la major part dels estudis consultats ens indiquen que entorn del 85% dels empleats manifesten no sentir-se compromesos amb la seua empresa.

tracking