SEGRE
D’enginyers i de rucs

D’enginyers i de rucsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Què et sembla Independencia, l’última novel·la de Cercas?

–Això no m’ho esperava! No sabia que Déu fos aficionat a les novel·les policíaques.

–M’encanten! Què et semba que la protagonitzi el mosso que va abatre terroristes a Cambrils? Cercas el converteix en un policia fill d’una prostituta assassinada que es pren la justícia per la seva mà.

–La mare de Déu!

–Què li passa?

–Ai! Perdó! Vull dir que això clama al cel.

– Per això te’n parlo. Li he dit a Sant Pere que Cercas no entra.

–Diu que a molts no us agraden les novel·les perquè són iròniques.

–Això és una bestiesa. Hi ha novel·les gens iròniques –la majoria de les que més es venen– i poesia, assajos i dietaris molt irònics. M’agraden les novel·les policíaques perquè són una agradable manera de perdre el temps. Les disfruto més que les ficcions pedants de Bolaño, Bernhard i Benet.

–No és Independencia una agradable manera de perdre el temps?

–És una desagradable manera de perdre els nervis. Una alcaldessa nimfòmana extorsionada, un compte bancari associat a una targeta SIM... Tot això no se li ocorre ni a qui va rostir la mantega. Mortadelo té més rigor. Un personatge diu que els burgesos van inventar el procés per amagar les retallades i, quan li pregunten si això no és tractar dos milions de persones d’idiotes, respon: “És el que són.” Potser al públic massiu a qui es dirigeix Independencia (la primera part, Terra Alta, va guanyar el Planeta) li és igual que insultin la seva intel·ligència, però a mi no m’agrada que em prenguin per ruc.

–Als humans tampoc no ens agrada. Per cert. Els rucs no tenen res de rucs. Un enginyer va anar a una ermita dalt d’un turó per estudiar el millor camí per baixar fins al poble i l’alcalde li va dir: “Naltros fem baixar un ruc. Per on baixi ell és el millor camí.” “I si no teniu rucs?”, va preguntar l’enginyer. “Llavors truquem a un enginyer.”

–Aquesta sí que és bona!

–Me la va explicar el sogre.

–Felicita’l de part meva.

–Ho faré. Li farà gràcia una felicitació divina. Adeu.

–A mi.

–Sí, a tu.

tracking