SEGRE
Recordant Santa Teresa de Calcuta

Recordant Santa Teresa de CalcutaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Precisament, el passat 18 de juny, totes les comunitats cristianes van celebrar amb alegria aquesta festa. Són dignes d’admiració per la seva fe i per la seva caritat. No repetiré les mateixes idees de fa dues setmanes. Però, amb motiu d’aquesta festa, m’ha semblat oportú recordar i fer un petit homenatge a una santa del nostre temps, la Mare Teresa de Calcuta, i a la institució que ella va fundar, la Congregació de les Missioneres de la Caritat, estesa per tot el món, per la seva completa dedicació als més pobres, reconeguda i admirada per creients i no creients.

El meu comentari d’avui se centra a ressaltar la figura d’aquesta gran dona. Molts de vosaltres la vàreu conèixer i la recordeu. Va morir el 5 de setembre de 1997 i va ser canonitzada pel papa Francesc, el 4 de setembre de l’any passat. Això va motivar l’aparició de molts llibres sobre la seva persona, la seva obra, les seves actuacions i anècdotes, en els quals es descrivia la seva profunda fe i la seva il·limitada caritat cap als seus semblants. Jo mateix em vaig fer ressò de la seva elevació als altars en una brevíssima referència, a l’escrit setmanal del passat 9 d’octubre. Crec que val la pena tornar-hi.

I ho faig de la mà d’un senzill llibre que fa pocs mesos han publicat González Balado i Nora Playfoot. El teniu a les llibreries i, amb seguretat, us agradarà la seva lectura. La santa no és autora directa de cap llibre d’estudi, tot i que hi ha diverses obres que contenen els seus pensaments i reflexions, les seves cartes i orientacions personals. El que sabem d’ella fonamentalment és a través de terceres persones, que narren les seves activitats caritatives, els seus viatges, les seves trobades amb mil personalitats del nostre món, les seves reaccions davant la concessió de premis i guardons, com el Nobel de la pau (1979), la seva profunda espiritualitat i el seu complet lliurament al proïsme.

El llibre porta com a títol 365 días con Madre Teresa. Els seus autors ens proposen un pensament de la santa per a cada un dels dies de l’any com a meditació per acompanyar la nostra activitat diària i acostar-nos més a Crist. Poso a la vostra consideració el pensament d’aquest diumenge, 25 de juny:

“Amb l’agraïment més sincer, en nom dels malalts i dels no estimats, dels moribunds i dels famolencs, dels malalts de sida i dels malalts de lepra, dels alcohòlics i dels discapacitats, en nom de les germanes i germans i en el meu propi nom, vull donar-vos les gràcies per l’amor i la generositat que heu donat mostra al llarg d’aquests anys. Una cosa us demano: no us esteu de donar, però no doneu del que us sobra. Doneu fins que us costi, fins a sentir dolor”.

Impressiona aquesta reflexió en la qual uneix la gratitud, la caritat sense mesura i el dolor que pot comportar el desprendre’s del que és propi. Sembla senzill però és dur d’acceptar; sembla impossible però algú ho ha portat a la pràctica, perquè ha comptat amb la força i la gràcia del Senyor. Així ho va fer aquesta santa, que parlava el just però que actuava sense limitacions en favor dels pobres més pobres de la Terra.

Recordant Santa Teresa de Calcuta

Recordant Santa Teresa de CalcutaSEGRE

tracking