SEGRE
Parlar d’exigències cristianes

Parlar d’exigències cristianesSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com podeu suposar, el tema és complex. Posa en guàrdia sobretot el que parla perquè l’obliga a revisar la seva pròpia actitud i la seva responsabilitat davant la comunitat cristiana. També els qui demanen aquesta reflexió perquè necessiten créixer més en la seva fe i participar amb més coherència cristiana al servei comunitari. Tant el ponent com els oients necessiten estar sempre en camí, no aturar-se mai en la motivació profunda de la seva pròpia activitat. Els agraeixo la seva atenció i us brindo a tots mantenir la mateixa actitud de superació manifestada per aquesta gent gran.

Durant una hora vaig intentar resumir el contingut de les tres paraules, que eren l’objecte de la reflexió. Segurament és el nucli del comportament derivat de l’evangeli. Al principi definim els termes, exigència és l’acció i l’efecte d’exigir –demanar imperiosament alguna cosa a la qual es té dret–, cristiana és el qualificatiu que ens defineix, ens identifica i ens distingeix, i ens centrem a aplicar les seves conseqüències al nostre propi entorn, temps, societat, amb les característiques positives i negatives i amb les pròpies disposicions personals. Tot un conjunt de nocions que van ser enriquides per un intens i profitós diàleg posterior.

Amb aquestes línies voldria recordar a tots els cristians la importància d’aquest tema, renovar constantment la seva aplicació a les nostres comunitats i demanar en general una valoració positiva de les exigències que ofereix Jesucrist i que dóna sentit i felicitat plena a milions d’éssers humans.

El marc conceptual té a veure amb la creació, per Déu, de l’home com a ésser radicalment lliure per respondre a les seves exigències, la dignitat de la persona humana i la seva capacitat per fer el bé o per recórrer el camí de la maldat i la proposta de Jesús que es concentra a ser ell mateix el model per al nostre ésser i el nostre treball i, es concreta en el compliment dels Manaments, l’acceptació de les Benaurances i l’aplicació del Sermó de la Muntanya pel que respecta a la vinculació de persona i llei.

Es va afegir una mena d’exercici pràctic en el sentit de repassar totes les preguntes que li formulen a Jesús al llarg de la seva vida i les seves corresponents respostes. Només ens va donar temps per abordar l’evangeli de Sant Mateu. Aquestes il·luminen completament el camí que els seguidors recorrem diàriament en els diferents aspectes de la vida: l’amor i l’odi, la generositat, els deixebles, les normes i la llibertat interior, les preferències de cada un respecte a l’autoritat i al servei, la pobresa i la riquesa, el perdó i la misericòrdia, el compromís amb els altres, els impostos, el matrimoni i la vida comunitària, la vinculació i adoració a Déu, l’acceptació de la gràcia i la disposició davant la mort, la salvació definitiva...

Tot això és susceptible de contrastar i aplicar en aquests moments. Us convido a fer-ho.

Amb la meva benedicció i afecte.

tracking