SEGRE
Les festes en confinament

Les festes en confinamentSEGRE

Creat:

Actualitzat:

S’ha escrit també molt sobre el passat. Les causes d’aquesta pandèmia, l’organització hospitalària, les previsions de les autoritats per cuidar la salut dels ciutadans, la falta de recursos per a la investigació, la manera de vida d’aprovisionament d’objectes i serveis, que oblida els que menys tenen, la pretensió de creure que l’ésser humà és invencible i que els avenços de les últimes dècades permeten que sigui quasi invulnerable, l’arraconament de Déu en la nostra societat amb l’oblit de referències religioses, i un llarg etcètera.

Es comença a escriure amb abundància sobre les conseqüències d’aquesta pandèmia. Com serà la nostra societat, quines actituds haurem de fomentar o arrumbar, què significarà per al sistema sanitari aquesta enorme tragèdia, com es podrà actuar contra l’egoisme de grups o de països i si serem capaços de treballar per a la igualtat i solidaritat entre els pobles d’una manera més eficaç.

Hi haurà temps per a una reflexió sobre tot això. En aquests moments, només lamentar que aquesta dolorosa tragèdia hagi obligat a suspendre els actes externs de la festa major de la ciutat de Lleida, que dedica al seu patró, sant Anastasi, el dia 11 de maig. A causa del calendari gradual establert per les autoritats el passat dia 30 d’abril, podrem celebrar la missa a la catedral, a les 11 hores, amb assistència de fidels complint la normativa de separació entre persones i amb un terç de l’aforament de l’espai catedralici. M’agrada comunicar que serà retransmesa per una cadena de televisió, pensant en les persones grans i impedides, a qui s’aconsella que es quedin als seus domicilis.

En els últims mesos altres poblacions de la nostra diòcesi també han decidit suspendre les seves festes patronals. Els ciutadans en general, i els creients en particular, han entès i acceptat amb certa normalitat la situació tot esperant que la memòria dels nostres patrons ens porti a demanar a Déu que s’acabi aquesta pandèmia que tant dolor està causant. Mai perdrem la confiança en el Senyor de la vida, que encamina els nostres passos per cuidar-la i afrontar la mort.

Sant Anastasi és un exemple de compromís i de valentia. Va ser un jove soldat romà que, segons la tradició, va néixer a Lleida a finals del segle III i va morir martiritzat a Badalona després de convertir-se al cristianisme. Els paers de la ciutat el van aclamar com a Patró l’any 1627 i van acordar celebrar la seva festa el dia 11 de maig.

La festa se celebra als nostres carrers. És molt popular i concorreguda. Hi participen moltes institucions de la ciutat que contribueixen a l’alegria de tothom. Després de la missa a la catedral s’organitza una processió fins a la plaça de Sant Joan amb la presència de gran quantitat d’infants. Aquest any no serà possible, però no oblideu una oració al sant perquè intercedeixi per cadascú de nosaltres i per la nostra ciutat.

Les festes en confinament

Les festes en confinamentSEGRE

tracking