SEGRE
Avui, jornada de les migracions

Avui, jornada de les migracionsSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Enmig dels grans problemes actuals, com la distribució de la riquesa, la fam, la pau entre les nacions, la violència de carrer o la domèstica, el canvi climàtic, l’educació o la sanitat universal, avui l’Església posa a la nostra consideració el de les migracions, celebrant la 106 Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat per resar per aquesta dura realitat, per sensibilitzar les nostres comunitats de la problemàtica existencial de molts germans, i perquè les paraules i les actituds de cadascun de nosaltres estiguin plenes de compassió i caritat.

Com podeu comprovar, les migracions no són una preocupació recent i imprevista de l’Església: només a l’edat contemporània, fa més de cent anys que ens recorden la importància de la mobilitat humana i les conseqüències tan negatives que s’abaten sobre moltes persones que abandonen les seves terres per circumstàncies diverses, obligades per la fam, per la cerca d’un futur digne per a la família o per qüestions polítiques. En aquest últim cas, la por o la venjança impedeixen que la convivència entre els grups humans d’un mateix país sigui una realitat estable. D’aquí neix la diferència de context entre migrant i refugiat, però amb similars dificultats d’adaptació a terres diferents a les del seu origen.

Encara que no puguem resoldre algun d’aquests grans problemes, això no ens impedeix donar-ne l’opinió, que ha d’ajustar-se sempre als ensenyaments de Jesucrist, i tractar d’humanitzar tant com sigui possible les relacions entre persones i grups socials. No proposem només solucions tècniques ni tenim els poders polítics i econòmics de les nacions o de les agrupacions internacionals, però podem recordar als cristians la seva coherència de vida amb l’Evangeli i posar al centre la dignitat dels éssers humans, i deixant tota la resta al seu benefici i al servei del bé comú.

Això és el que fa el papa Francesc en les seves crides universals: mostra l’amor de Déu a la humanitat i la salvació universal de Jesucrist tot buscant algunes concrecions davant dels problemes que diàriament viu el nostre món.

El missatge del papa Francesc per a aquesta Jornada es titula Com Jesucrist, obligats a fugir. Acollir, protegir, promoure i integrar els desplaçats interns. El resum que en proposo és molt fàcil d’assimilar: és necessari conèixer per comprendre; cal fer-se proïsme per servir; per reconciliar-se es requereix escoltar; per créixer cal compartir; es necessita involucrar per promoure; és indispensable col·laborar per construir. I acaba amb una oració rememorant la fugida del Nen, amb Josep i Maria, a Egipte.

Avui, jornada de les migracions

Avui, jornada de les migracionsSEGRE

tracking